Москва се надява на „просветление“ в Лондон

Оставки и уволнения в кабинета на Мей (ИНФОГРАФИКА)

Верен съюзник на Мей пое поста на външен министър

Москва се надява на “политическо просветление” в Лондон след назначаването на нов британски външен министър. Така говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира оставката на дипломат №1 на Лондон Борис Джонсън ден по-рано, предаде ТАСС.

“Естествено можем да оценяваме министрите на други страни само въз основа на критерия какъв е техният принос за развитието на отношенията на въпросната страна с Русия. За съжаление приносът на Джонсън за британско-руските връзки е доста, доста скромен”, посочи Песков. И припомни неотдавнашно изказване на президента Владимир Путин, че рано или късно в отношенията Москва-Лондон ще бъде отгърната нова страница. “Очакваме политическо просветление във Великобритания по този въпрос”, допълни Песков.

Думите му дойдоха часове, след като премиерката Тереза Мей съобщи кой ще поеме британската дипломация. Това е Джереми Хънт - близък съюзник на Мей за разлика от самоволния Джонсън. Хънт досега бе министър на здравеопазването. Назначаването му за външен министър може да промени баланса по въпроса за Брекзит в британското правителство, тъй като Хънт бе противник на Брекзит преди референдума през 2016 г. и е за запазване на близки икономически отношения с ЕС.

Именно тази позиция, залегнала в новия план на Мей, стана причина за напускането на Джонсън, а ден преди това и на министъра за Брекзит Дейвид Дейвис, които са привърженици на “твърд Брекзит”. И двамата обвиниха премиерката, че прави твърде много отстъпки пред Брюксел, а Джонсън в характерния си цветист език обяви, че “мечтата за Брекзит умира”. “Насочваме се към статут на колония и за мнозина ще е трудно да видят икономическа или политическа полза от това споразумение (бъдещото с ЕС)”, обясни още в писмо с мотивите за оставката си Джонсън.

Джереми Хънт ще бъде заменен като министър на здравеопазването от Мат Ханкок, досегашен министър на цифровите технологии, културата, медиите и спорта. Този пост ще поеме досегашният главен прокурор Джереми Райт. А за негов наследник е определен Джефри Кокс.

Дейвид Дейвис бе заменен от Доминик Рааб, ексминистър на строителството.

24_100-1

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят