Москва: Ще поздравим новия президент на САЩ, когато го обявят официално

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков

Москва ще изпрати поздравления за победата на президентските избори в САЩ, когато този факт бъде официално обявен и разглеждането на всички правни искове приключи. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

„Избраният президент трябва да бъде обявен, самият настоящ президент трябва да признае резултатите от изборите и всички съдебни дела трябва да приключат. Едва след това резултатите ще бъдат обобщени официално“, изброи съществуващите условия прессекретарят на президента Владимир Путин. Според него „очевидно е, че това още не се е случило“.

По-рано Путин обясни, че все още не поздравява победителя в изборите в САЩ, тъй като всички законови подробности трябва да бъдат уредени. В същото време руският лидер припомни, че през 2016 г. мнозина поздравиха Хилари Клинтън, въпреки че се оказа, че победител е Тръмп.

Коментирайки това изказване на Путин, Песков обясни, че „в случая това е образна фраза. „Всъщност при последния път, когато Тръмп беше избран за президент, всички прогнози на всички американисти и социолози показваха, че Хилари Клинтън ще спечели, това е имал предвид президентът на Русия“, каза говорителят на Кремъл. Той също така отбеляза, че преди предишните президентски избори в Съединените щати „всъщност всички говориха за това (победата на Клинтън) като свършен факт, но нещата се развиха по различен начин“.

Песков подчерта, че Кремъл предпочита да изчака, докато съдебното производство приключи. „Без това няма да има официални резултати от изборите, президентът Путин вече говори за това много пъти“, каза говорителят на Кремъл.

Коментари

Задължително поле