Нетаняху отрече обвиненията в корупция Израелският премиер заяви, че делото срещу него е равносилно на преврат

Търговската война на САЩ с Китай е пред въоръжен конфликт Това смята бившият държавен секретар Хенри Кисинджър

Сърбия и Русия в шпионска афера (обзор) Представител на Белград замеси и България

България поиска сътрудничество с всички европейски държави във връзка с борбата с трафика на културни ценности

„Грами”-тата прекалиха с политкоректността Номиниран е първият чернокож гей с №1 песен в САЩ

Отвлякоха инвалид без крака, за да проси в Европа Интерпол издирва Мариус Петков

Близо 5000 души са загинали заради морбили в Конго

17 години затвор за Черната вдовица от Бургас (обзор)

Стотици умрели риби във Въча в района на Кричим Причината е пресъхналата река

Отрова за мишки убила Стефан (обзор) Майката: Не приемам твърденията, на трите ми деца нямаше нищо

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 22 ноември 2019

Майки на деца с увреждания на протест срещу избора на Валери Симеонов за зам.-председател на НС

Хакерска атака срещу Галио Д Смениха паролата на фейсбук профила му

Съюзът за стопанска инициатива връчи годишни награди (обзор)

Патриарх Неофит: Щастливи сме да се помолим за здравето на всички български православни семейства

Мотористи учат деца на правилата за движение Най-забавната част за учениците е срещата отблизо с мощните машини

Идеята е по пример от Полша

Пълна класна стая в столично училище, в която децата не вдигат шум и внимават. Но слушат не свой учител, а мотористи, които ги обучават на правилата на движение. Нетрадиционната гледка е част от инициативата „Училище за мото безопасност“ на Българската мотоциклетна медия (БММ) съвместно със социалната мото кампания „Ние сме хора, а не „донори”.

“Добре е децата да знаят правилата за движение, но не само своите права, но и своите отговорности. Подрастващите още от малки трябва да бъдат приучени да бъдат отговорни, а защо не и да имат смелостта да бъдат коректив на родителите си. Това е в основата на идеята ни за тази инициатива”, обясни пред “Труд” издателят на БММ Любомира Бончева.

През май и юни мотористите се срещат с ученици от 140 СУ “Иван Богоров” в кв. “Обеля” и 125 СУ “Проф. Боян Пенев” в “Младост”. На срещите присъстват деца от втори, шести и девети клас и тук-там някой избягал петокласник.

Екипът на инициативата запознава малчуганите с основни правила за движение по пътищата, касаещи най-вече мотористите. Децата разбират, че само навършилите 12 години имат право да се возят на мотор, обяснено им е кога те самите могат да карат. Кулминацията е, когато излизат екипираните мотористи, които фокусират детското внимание. Главният редактор на БММ Аня Будева представя частите на екипировката, как трябва да се слага каска и защо тя трябва да е закопчана по време на движение. Най-забавната част за учениците е срещата отблизо с мощните машини, а за навършили 12 дори има кратко возене.

Проектите получават подкрепата на водещи мото клубове в София и в страната, на различни фирми, както и съдействието на Главна дирекция “Национална полиция” в МВР. “Стремежите ни са общи – за безопасност на пътното платно, за неагресия на него, за толерантност и за спазване на правилата на движение”, обясняват от БММ.

Любомира Бончева разказва, че “Училището за мото безопасност” си има предистория – безсрочната социална мото кампания “Ние сме хора, а не “донори”, организирана от Аня Будева.

Идеята за кампанията идва през март 2016 г. от аналогична в Полша, която се казва “Ние сме хора, не сме луди” – първият официален партньор на инициативата за България. В рамките й има множество проекти. “Идеята е да се покаже, че мотористите са напълно нормални хора с добри професии, че имат семейства, имат деца, че те самите са нечии деца. По този начин, стъпка по стъпка, да започнем промяна на недобрия имидж на мотоциклетистите”, обяснява Любомира.

Инициаторите категорично се разграничават от тези мотористи, които не спазват правилата за движение, карат неекипирани и без съответния документ за правоспособност.

В края на мото сезона през 2016 г. инициират отбелязването на ден, който да е в памет на загиналите мотористи и в подкрепа на пострадалите мотоциклетисти. Определен е да бъде всяка трета неделя на месец септември.

Следващата инициатива в рамките на кампанията е обявяването на конкурс за детска рисунка на тема “Мотори и безопасност на движението”. Включват се над 40 деца от цяла България. Тази кампания им носи първа награда за журналистически материали и медии на Фондация “Годишни награди за безопасност на движението”.

БММ ще продължат срещите си на Училище за мото безопасност. През септември са поканени отново в 125 СУ и в Панагюрище.

“Важно е, че това, което правим е устойчиво, наясно сме, че нагласи трудно се променят, но не е невъзможно.Човек се качва на кола, мотор или колело, за да се придвижи от точка А до точка Б, но всеки трябва да се постарае придвижването да е безпроблемно, неагресивно. Стигни жив, без да застрашаваш себе си и останалите участници в движението.Трябва да знаем и спазваме правилата”, казва Люба.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.