МО: Имаме споразумения за охрана на въздушното пространство с Гърция и Румъния

България е подписала двустранни споразумения за презгранични операции за охрана на въздушното пространство с Гърция през ноември 2010 г. и с Румъния през октомври 2011 г. Това уточниха от Министерство на отбраната. Според ведомството публикации в медиите с днешна дата, съдържат погрешна интерпретация че страната ни води преговори с Турция за съвместна охрана във въздуха.

Споразумението между България и Гърция за презгранични операции по Air Policing е подписано на 1 ноември 2010 г. и е ратифицирано от Народното събрание на 10 февруари 2011. Споразумение между България и Румъния за презгранични операции по Air Policing е подписано на 12 октомври 2011 г. и е ратифицирано от Народното събрание на 16 февруари 2012 г., посочват от МО

По същия модел на сътрудничество се работи по проект за двустранно споразумение между България и Турция за презгранични операции по охрана на въздушното пространство на Алианса.

Двустранните споразумения за презгранични операции за охрана на въздушното пространство между съседни страни са обичайна практика в Алианса за регулиране на отговорностите и задълженията по охрана на въздушното пространство на НАТО. Тези споразумения определят основните принципи, условията и процедурите за изпълнение на презгранични операции за Air Policing от дежурни изтребители на двете страни, както и да се осигури безопасност и координация на техните полети.

Air Policing е мирновременна мисия за защита на неприкосновеността на въздушното пространство на НАТО, осъществявана в Интегрираната система за противовъздушната отбрана на Алианса, уточняват от МО.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България