МРРБ поиска 200 000 лв. за изораните дюни на "Смокиня"

Според магистрати искът на министерството е неправомерен

Обезщетение в размер на 200 000 лева поиска Министерството на регионалното развитие и благоустройството за изораните дюни на къмпинг "Смокиня". В началото на годината Иван Нончев и неговия помощник 24-годишния Манол Пазвантов унищожиха дюните, които се намират в имота на Нончев.

От министерството предявиха иска по време на разпоредителното заседание по делото, което започна в Бургаския окръжен съд. Според защитата на обвиняемите за изравняването на дюните, министерството няма легитимация, защото случая трябва да представи акт за държавна собственост. А собственик на имота се явява Иван Нончев.

Съдът не уважи иска на МРРБ с мотива, че той е недопустим в конкретния случай. От ведомството могат да предявят граждански иск в отделен процес и по този начин интересите на държавата ще бъдат защитени.

"В обстоятелствената част никъде не е посочено, че има причинени имуществени вреди. В приложението пише, че щетите са за 40 лева и те да възстановени. Това лишава по подзащитния ми от правото да бъде информиран в какво е обвинен", заяви адвокатът на Нончев.

Според прокуратурата обаче, имуществените вреди са невъзстановяеми и неоценими. Дюната е унищожена и едва ли ще може да се възстанови в рамките на 10 живота?

"Обвинителният акт отговаря на изискванията на закона. В него е посочено точно с какви действия подсъдимите са извършили престъпленията, за които са обвинени и какво представлява обекта на престъплението - защитена територия и прилежаща територия и те имат възможност да организират защитата си.

Посочването на имуществени вреди обаче по никакъв начин не засяга интересите на подсъдимите, напротив - то е в тяхна полза. Предмет на настоящото дело, е унищожени ли са дюните или не, а не изследване на собствеността им“, заяви в съдебната зала съдия Катя Господинова.

Делото за дюните на къмпинг "Смокиня" ще се гледа по реда на особените правила с освобождаване от наказателна отговорност. Това означава, че обвиняемите ще бъдат наказани само с глоба.

Коментари

Задължително поле