Мръсните тайни на био храните

Славата, която се създава около био храните, е незаслужена, особено от гледна точка на това какво е добро за планетата, убедени са специалисти

Органична, зелена, въглеродно неутрална, свежа, местна – обикновено така се описва храната, която се превърна в голям хит в западните части на света, но също така и в много доходоносна индустрия. Ако я купувате, мислейки си че правите нещо добро за здравето си и за планетата, помислете отново, предупреждават експертите от New Scientist. А именно, те цитират доказани факти, които представят био храните в съвсем различна светлина:

Намаляват вашия въглероден отпечатък

Терминът въглероден отпечатък, или по-известен с английското си име carbon footprint е мярка за общото количество парникови газове, които човек, компания, събитие или продукт причинява, пряко или непряко. Въпреки че производителите и дистрибуторите на органични храни популяризират идеята, че закупуването на храна от местни търговци на дребно оставя малък въглероден отпечатък, истината е, че количеството парникови газове, произведени от отопляеми оранжерии за храна, не е много по-добро от въглеродния отпечатък, оставен от самолетите.

По-здравословна

Въпреки че има вероятност да е с 30% по-малко замърсена с пестициди, отколкото неорганичната храна, органична също съдържа химикали, потвърждават американски учени от Станфордския университет, които проучват заключенията от 237 предишни проучвания. Въпреки общоприетото схващане, че органичната храна е по-здравословна от неорганичната, учените твърдят, че няма доказателства за това. Нито зеленчуците, нито плодовете, нито месото от биологично земеделие са по-богати на витамини и хранителни вещества от небиологичните храни.

Учените са открили също, че органично отгледаните храни съдържат повече азот, но твърдят, че това най-вероятно е следствие от различните торове и степента на зрялост на плодовете и зеленчуците. Освен това органичното мляко и пилешкото съдържат повече омега-3 мастни киселини, но това е потвърдено само от малък брой изследвания, така че не можем да кажем със сигурност, че е по-здравословно от неорганичното, посочват те.

„Хората трябва да ядат повече плодове и зеленчуци, независимо от това как са отгледани“ - обяснява ръководителят на изследването Кристъл Смит-Спенглер.

Това изследване провокира редица критики от страна на Американската почвена асоциация, иначе пропагандатор на органичните храни, които твърдят, че при храни с неорганичен произход, особено пилешко, има три пъти по-голям риск от бактерии, устойчиви на антибиотици, отколкото при органично отгледани храна.

Органичните ферми са добри за биоразнообразието

Веднага щом видят, че на нещо пише „органично“, хората погрешно приемат, че това е продукт без пестициди и следователно е синоним на нещо здравословно. Факт е, че поради липсата на химическо инженерство, обичайните методи на отглеждане и използването на пестициди за отблъскване на паразити, са необходими по-големи количества земя при биологичното производство, за да се постигне достатъчна реколта и приходи. Привържениците на органичната храна твърдят, че тя създава по-голямо биоразнообразие. Но все по-често се случва биологичното земеделие да застраши природата. Например в тропическите региони големи биоферми започват да навлизат в района на тропическите гори, което все повече води до тяхното изсичане.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения