Музика ще има за всички от сърце

“Rock the Operа” за любителите на вечните рок хитове, SOLAR Christmas за феновете на електронната музика и Шабан Шаулич “50 години на сцена” в “Арена Армеец”

Горан Брегович и в Пловдив на 18 декември

Последните дни на декември по традиция са изпълнени с много празнични концерти, представления, изложби и базари. Коледното настроение от рано завладява сцените, а предложения има за всеки вкус. Събрахме за вас най-интересните арт събития, които да подарите на себе си или близките ви в празничните дни.

В събота вечер в столичния клуб Терминал 1 ще бъде представен съвместният сингъл на JEREMY? и Кирил Маричков – “Не си сам”.

JEREMY? не изневеряват на стила си и както повечето им песни и тази е на английски и носи послание за приемствеността между поколенията, различните и различността като цяло. След зрелищното шоу в “Арена Армеец” снощи, легендата на балканската музика Горан Брегович ще изнесе коледния си концерт и в Пловдив на 18 декември, заедно с уникалните музиканти от “Оркестър за сватби и погребения”. Специално за публиката в Пловдив Брегович ще изпълни най-големите си и емблематични хитове от началото на кариерата си до днес като “Аризонска мечта”, “Месечинка”, “Калашников”, “Буба Мара” и много други.

Получилото международна известност шоу “Rock the Operа” ще зарадва българските фенове за първи път ден по-късно – на 19 декември, когато зала 1 на НДК ще се разтърси от класически рок хитове. По неповторим начин ще прозвучат легендарни парчета като “Shine оn you crazy diamond на Pink Floyd, “We are the champions” на Queen, “”Smoke on the water” на Deep purple и “With or without you” на U2. За това ще се погрижи диригентът Фридман Рийле, който ще ръководи Симфоничния рок оркестър и солисти от Пражката филхармония.

Планираният за 24 април концерт на Ангел Заберски – “Symphony Jazz” пък ще се проведе доста по-рано - на 20 декември, а всички купени билети за концерта важат без нужда от презаверка. В зала 1 на НДК Заберски ще събере едни от най-популярните имена от българската джаз сцена сред които Михаил Йосифов, Велислав Стоянов, Мартин Ташев, Стоян Янкулов-Стунджи, Тодор Бакърджиев.

Феновете на сръбските ритми със сигурност чакат датата 21 декември. Кралят на сръбската музика Шабан Шаулич ще отпразнува 50 години на сцената в “Арена Армеец”. Той ще изпълни най-големите си хитове от началото на кариерата си до днес.

Най-популярният и обичан сръбски изпълнител ще отбележи годишната си под съпровода на сръбския виртуоз Борко Радивоевич и неговият оркестър.

За любителите на електронната музика най-голямото събитие за декември е партито SOLAR Christmas на YALTA CLUB. Един от най-добрите диджеи в света Fedde Le Grand и най-известният клуб за електронна музика у нас обещават зрелищно шоу - авторът на хитовото парче Put your hands up for Detroit ще се качи на специално изградена сцена в Мраморно фоайе на НДК на 22 декември за коледното издание на SOLAR.

Пионерът на електрониката Fedde Le Grand е считан за една от най-определящите фигури в света на хаус музиката. В последното десетилетие той е в топ 30 на най-влиятелните диджеи според престижната класация на DJ Mag Top 100.

Мария Илиева пък избра втория ден на Коледа за промоция на дългоочаквания нов албум “Всичко - най-доброто от Мария Илиева”. За концерта в City Stage певицата, която наскоро стана майка, излиза с live band с някои от най-добрите музиканти на съвременната сцена в България сред които Георги Янев (китара), Милен Кукошаров (клавишни) и Мартин Ташев (тромпет).

 

Часове преди настъпването на 2019 г.

Народният театър изпраща годината с „Бащата“

„Театър, любов моя“ на 26-ти в „199“

И театър ще има за всички от сърце около Коледа и Нова Година. Още на 26 декември залите на повечето театри отново ще се изпълнят за любимите на публиката постановки. Малък градски театър “Зад канала” ще постави хита на Теди Москов “Недоразбраната цивилизация” . “Сълза и смях” - “Лейтенантът от Инишмор” с актьорите, познати от “Под прикритие” - Бойко Кръстанов, Явор Бахаров, Роберт Янакиев и други, а “199” постановката по стихове на Валери Петров “Театър, любов моя”.

Сред по-интересните предложения за третия ден на Коледа са “Палачи” на голяма сцена в театър “София” , “Специални поводи” с Койна Русева и Димитър Баненкин в Младежкия театър и “Изневери в повече” на открита сцена “Сълза и смях”.

И тази година представление ще има в Народния театър “Иван Вазов” навръх Нова година. Този път на 31 декември ще се играе едно от новите заглавия - “Бащата”, което Владо Пенев постави точно на 60-тия си рожден ден. Създаден по пиесата на френския драматург Флориан Зелер, “Бащата” е абсолютен хит по театралните сцени на Ню Йорк, Париж, Берлин и Лондон. Виртуозният сюжет потапя героя Владимир Пенев в свят с разклоняващи се самоличности. В ролите влизат още известни имена като Радина Кърджилова, Юлиан Вергов, Теодора Духовникова и Мария Каварджикова.

 

Изложби в празничните дни

Библейски сюжети от големите модернисти в „Оборище 5“

Галерия „Нюанс“ събира живописни „Зимни акценти“

През декември новооткритата галерия “Оборище 5”, наследник на Музейна галерия за модерно изкуство, ще предложи на българската публика библейски сюжети от големите модернисти на XX век – Марк Шагал и Салвадор Дали. Посетителите ще могат да се насладят на оригинални графични произведения от сериите “Библия Сакра” на Салвадор Дали и “Библия” на Марк Шагал.

Всички произведения от Библейската колекция са предназначени за продажба и са перфектен коледен подарък.

До Бъдни вечер всеки ден “Оборище 5” ще предлага по една творба с 15 % отстъпка.

Тази вечер друга от най-известните галерии в София - “Нюанс” представя изложбата “Зимни акценти” - живопис от 19-ти и 20-ти век, която със сигурност ще ви зареди с много настроение и красота. Експозицията ще остане на ул. “Иван Денкоглу” 42 до 16 февруари.

Сред интересните предложения е и новата изложба, която представи галерия “Ракурси”. озаглавена “Натрупване, наслагване, напластяване, насищане”. Тя е дело на Греди Асса - един от най-известните съвременни български художници и можете да я видите до 5 януари.

 

Коледно матине в зала “България” на Рождество

Новогодишен гала концерт в операта две поредни вечери

Софийската филхармония с намалени билети през декември

22-02-operaПрез декември по традиция всички билети на Софийската филхармония в зала “България” са с 30% отстъпка от цената. В афиша са включени концерти на музиканти от ранга на Шарл Дютоа, Табеа Цимерман, Минчо Минчев, Рик Стотийн и Найден Тодоров.

На 25 декември от 11.00 ч. в зала “България” Софийската филхармония кани своите верни фенове на традиционното Коледно матине, с участието на Националния филхармоничен хор, Детския филхармоничен хора, Любена Нинова и Георги Султанов. В същия ден, но от 18.00 ч. , отново в зала “България” ще имате възможност да чуете традиционния коледен концерт на Хора на софийските момчета.

На 27 и 28 декември са големите празнични концерти със солист Люси Дяковска, включващи емблематични песни за Коледа и Нова година от целия свят.

Празничен концерт в Софийската опера и балет пък ще има на 23 декември с участието на Ангел Антонов, Валентин Ватев, Емил Павлов и други. Същият ден публиката ще може да види операта от Джузепе Верди “Дон Карлос, спектакълът се посвещава на 90-годишнината от рождението на композитора и диригент Иван Маринов.

На 26 декември на Голяма сцена ще се играе балетът “Лешникотрошачката” , който разказва историята на едно малко момиче, което напразно очаква своя коледен подарък в празничната нощ. На 30-и от 19 часа и на 31-ви от 18 часа операта ще се огласи от новогодишен гала концерт.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура