Мустафа Карадайъ - Лоялният

Няма изненада в това, че Мустафа Карадайъ остава председател на ДПС. И не само заради факта, че бе единственият кандидат за този пост. Въпреки опитите на различни партийни централи за внушения преди X-та Национална конференция на ДПС, че има разнобой в партията и че кметът на Кърджали Хасан Азис може да смени Карадайъ, в движението бяха категорични, че няма повод за смяна на върха. Аргументите са, че Карадайъ стриктно се движи по линиите, начертани от Доган, че не обича волните програми и е изключително лоялен.

Мустафа Карадайъ е новият, стар председател на ДПС. Оперативен председател, както биха уточнили отделни членове на ръководството на движението. За него никой не казва, че е лидер на ДПС, защото този прерогатив е запазен за Ахмед Доган. Неслучайно, преди първия избор на Карадайъ, през 2016 г. бяха направени промени в устава на движението и в специален член (9А) бяха регламентирани правомощията на почетния председател - Ахмед Доган. Записано е в устава, че той “олицетворява и изразява непреходните ценности и стратегическите цели на партията” и “има право да свиква заседания на Централния съвет, на Централното оперативно бюро и на Централната контролна комисия.” По повод на въпросния член от устава на ДПС, критиците на движението побързаха да определят Мустафа Карадайъ като “поредната мъжка секретарка” на “Стамболийски” 45А. Времето обаче ги опроверга. Карадайъ, за разлика от предшественика си - Лютви Местан, се оказа с доста здрава психика и не се поддаде на провокациите.

Първият му мандат като председател на ДПС бе белязан от трус в движението, свързан с опит за разцепление. Предварително бе ясно, че новата формация на Местан няма шансове за влизане в парламента, но може да разбута сметките и да разсея гласове.

Ораторското майсторство, за разлика от първите двама председатели на ДПС, не бе силата на Карадайъ. Репортери, депутати от други политически сили редовно коментираха в началото на първия мандат на Карадайъ, че той избягва да си вдига телефона и предпочита да праща SMS-и с текст: “Пиши”.

Това бързо бе забравено. Карадайъ доказа, че е изключително амбициозен и когато си постави цел, я следва, независимо от усилията. Месеци след началото на първия си председателски мандат Карадайъ се превърна в приличен оратор. Доста по-пестелив от Доган и Местан, но пък за сметка на това, емоционален и емпатиен.
В ДПС и в математическите среди казват, че Карадайъ мисли чрез числа. Сигурно е така, защото той може с голяма точност да прави изборни изчисления и от години ДПС разчитат на неговите сметки. Речите си също измерва в цифри и избягва всичко излишно.

Завършил е математика в УНСС. От 1996 до 2001 г. е преподавател по “Информатика” в Нов български университет. От 2002 до 2010 е зам.-изпълнителен директор на Агенцията за следприватизационен контрол. Бил е и секретар на ЦИК.

В ДПС твърдят, че Карадайъ спечелил предразположението на Доган още като член на Академичното дружество на ДПС през 1991 г. Тогава някой разказал на партийния лидер, че момчето от с. Борино има тежка съдба. Карадайъ остава сирак на 3 г., когато баща му загива падайки с колата си в язовир Въча. Майката гледа сама трите си деца, а Мустафа и брат му Ахмед и сестра им Атидже помагат на нивата, край стана, на който тъче китеници, а като ученици цяло лято работят и на различни обекти. Братът твърди, че той бил по силовите игри, а Мустафа по интелигентните - редовно го биел на шах.

Карадайъ е първият председател на младежкото ДПС. Оглавява организацията през 1998 г. и два мандата остава на върха є. От 1996 г. до 2002 г. е служител в централата на партията. От 2010 г. е организационен секретар на Централното оперативно бюро (ЦОБ) на ДПС. Депутат е от 2013 г. Той бе един от първите, който скочи да защити Ахмед Доган при опита за атентат срещу него по време на Осмата конференция на ДПС през януари 2013 г. След това се оказа и в триумвирата който трябваше да стабилизира партията след изритването на Лютви Местан в края на 2015 г. и очаквано бе предпочетен за председател на движението пред останалите двама - Рушен Риза и Четин Казак.

На Карадайъ се падна трудната задача не само да стабилизира партията след уволнението на Местан, но и да се бори за връщане на доверието към ДПС като предвидим играч. Дали е успял, ще стане ясно през новия му председателски мандат, за който Карадайъ си постави нова амбициозна задача - връщане в изпълнителната власт през парадния вход. “Най-важната цел на ДПС е да се утвърди като един от реалните политически субекти у нас със значимо участие в парламента и местната власт, а така също и в централната изпълнителна власт”, обяви Карадайъ след преизбирането му за председател на ДПС в събота. Дали ще се повтори това, което се случи през 2001 г.(когато ДПС имаше министри в кабинета на НДСВ), или през 2005 г., когато на власт бе тройната коалиция - БСП, НДСВ, ДПС, ще покажат изборите след три месеца.

Ревностен защитник е на каузата на ДПС

Разбира се, че г-н Карадайъ е фаворит за поста председател на ДПС. На практика такава тема пред нас не стои. Партията е консолидирана. Това можем да го заявим съвсем категорично, особено след като приключиха всички наши областни конференции. Иначе според нашия устав всеки може да се кандидатира. Да припомня, че ДПС има особено отношение към своя председател. Всички членове и симпатизанти са консолидирани и приемат г-н Карадайъ като ревностен защитник на каузата на ДПС и борец за права и свободи.

Халил Летифов, заместник-председател на ПГ на ДПС

Умееше да плете китеници

Едно погребение обърна семейството ни към политиката. Покрай възродителния процес семейството ни бе принудено да погребем наш близък в ковчег, а в мюсюлманската религия мъртъвците не се полагат в ковчег, затова ние не постъпихме по тази начин. През 1975 г. дойдоха в училището ни в Борино и ни казаха кой как ще се казва. Понеже съм Ахмед, казаха, че ще съм Александър, после сменихме името на Фидан, понеже това име и на турски, и на български е така. Брат ми Мустафа беше Карамфил - така е и на двата езика. Като малки нямахме детство, защото трябваше да работим. Плетяхме китеници, а Мустафа умееше да тъче картинки по тях - правеше елени.

Ахмед Карадайъ, негов брат

Добър математик е

Познавам Мустафа Карадайъ от времето, когато беше в ЦИК. Той стана секретар на ЦИК, а това е една много важна длъжност. Личните му качества няма да обсъждам, не сме били близки а и да сме били не е редно да го коментирам в личен план. Добър математик е. Като професионалист от него имам много добри впечатления. Хване ли една работа, върши я.

Проф. Михаил Константинов, шеф на “Информационно обслужване”

Обяви се за водородна революция

“Днес е в ход нова индустриална революция! Водородна революция в дигиталната ера! Всяка поредна индустриална революция води човечеството до радикално преобразуване на живота и труда. Надпреварата кой да въведе в по-мащабен план водорода, е състезание за това кой в утрешния ден ще има по-конкурентоспособна икономика и повече работни места.” Това обяви в словото си пред X-ата Национална конференция лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, чийто послания доскоро бяха само политически. Прави впечатление, че все по-често председателят на ДПС говори за екология, за зелената сделка и за различни технократски проекти.

Коментари

Задължително поле