Мутрите на Къро в заговор срещу полицаи, прокурори и съдии (обзор)

Бележка, открита при обиските в дома на Дилян Георгиев.

Откриха флашки с разговори при разбиване на наркобанда

“Цецо от Белгард” с неограничено финансиране за махането на Гешев

Дилян в ареста, издирват Тони Парфюма

Банда от мутри, ръководена от чужбина, е участвала в престъпен заговор за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев, заплахи и злепоставяне на магистрати от закритата спецпрокуратура, изгонвания от работа на служители на МВР от Криминална и Икономическа полиция. Това оповестиха днес от Софийска градска прокуратура, която води разследване срещу организираната престъпна група, занимавала се наркотици и търговия с влияние.

Разследването започнало срещу Дилян Георгиев - известен в подземния свят като наркопласьор и изнудвач, както и срещу неговия авер Антон Иванов - мъж от Варна, който заради наклонностите си получил прякора Тони Парфюма. При обиски в жилището на Дилян Георгиев криминалистите открили голямо количество наркотици и валута. Но намерили и още нещо - флашки със записани разговори между Дилян и шефа му Красимир Каменов-Къро, паметни бележки и писма, съхранени от изнудвача.

Бележка, открита при обиските в дома на Дилян Георгиев.

“Здрасти. Имаме неограничено финансиране от Цецо от Белград за Гешев. Къро също е насреща. Казаха, че са ти изпратили материал. Важно е да намерим хора да пищят срещу Гешев. Тони Парфюма на Кокорчо също ще помага. Митко. С.”, гласи текстът на един от намерените листове.

В записите са идентифицирани както гласовете на Дилян и Къро, така и на журналиста Митко С. от сайта Бивол, който сега работи в сайта Бърд и на румънеца Овидеу Семенеску, обвинен за измама и издирван в родината си. На разговорите, повечето водени по кръчми, сладкодумно се обсъжда как например вече са събрани 400 000 лева за махането на шефа на отдел “Убийства” в Дирекция на полицията Михаил Наумов.

Банкнотите евро, иззети от Георгиев - очевидно той вече е приел единната европейска валута.

Разкритията са станали преди седмица, тогава е бил задържан и Дилян Георгиев, а Тони Парфюма е обявен за издирване. Смята се, че в момента той се намира в Испания. Досъдебното производство може да бъде разделено, като едната част остане за наркотиците в дома на Дилян, а друга - за търговията с влияние, казаха от Софийска градска прокуратура. Днес Дилян Георгиев бе доведен под стража в Софийския апелативен съд. Той заяви, че има три деца и внуче и не се занимава с наркотици. В хола на дома му обаче са намерени 121 грама бял прах и затова магистратите постановиха да остане зад решетките.

Заедно с румънец от спецслужбите

Дилян Георгиев изнудвал Делян Пеевски за 12 млн. евро

Дилян Георгиев остава за постоянно в ареста.

Задържаният Дилян Георгиев стана известен през 2018 г. с делото за изнудване на почетния председател на ДПС Ахмед Доган и бившия депутат от партията Делян Пеевски. Той беше осъден след споразумение с държавното обвинение за това, че през 2018 г. е част от организирана престъпна група с цел да извършва тероризъм и изнудване на територията на България и в чужбина. Георгиев и румънецът Дорин Йордаке, който е бил антимафиот в родината си, са поискали 12 млн. евро от Пеевски, за да махнат името му и това на Доган от измислен доклад на френските служби. Рекетьорите твърдели, че в него се казвало, че компанията “Булгартабак” извършва контрабанда, а с приходите се финансират терористичните организации “Ислямска държава”, “Ал Нусра”, ПКК и режимът на Башар Асад. Двамата заявили, че разполагат с въпросния доклад на хартиен и магнитен носител и че могат “да съдействат и посредничат” имената на Доган и Пеевски в него да бъдат махнати. Йордаке и Георгиев се признаха за виновни и на 18 януари 2020 г. сключиха споразумение със Спецпрокуратурата. Чужденецът получи 8 месеца решетки, а нашенецът - 6 месеца. Присъдите им бяха почти равни на времето, излежано от тях в ареста. Двамата са близки приятели от години. Името на Георгиев се спрягаше и като таен свидетел срещу Бойко Борисов след скандалния арест на бившия премиер.

Никога не е арестуван

Къро от години живее в ЮАР

Снимка на Къро с ловен трофей.

Красимир Каменов - Къро е един от бившите шефове на ВИС-2 и един от големите наркобосове. От години живее в ЮАР, но по-голямата част от легалния му бизнес е в България. Негова собственост е борсата в Слатина, позната като “Къра”.

През ноември 2022 г. полицията извърши обиски там, както и в други негови обекти. Задочно му бяха повдигнати обвинения за данъчни измами и укриване на доходи.

Проверена беше и фирма “Мобайл” АД, която държи 12 големи паркинги в София. Там са били открити множество касови апарати, които не са свързани към НАП.

Въпреки скандалната биография, която има Каменов, фирмата на неговата съпруга - “Омега 69” се сдоби без проблеми с лиценз от МВР за охранителна дейност, който ѝ позволява да издирва и да проследява всякакви хора напълно законно. Преди години Къро, който беше свързан с “бандата на чуковете” пое контрола над по-големите канали за контрабанда, по които в страната ни влизат цигари от бивши съветски републики и от Турция. Името на Каменов се свързва и с бившия шеф на криминална полиция на Второ РПУ в София Любомир Иванов, с когото били близки. След напускането на полицията той се занимавал с цигарите на Къро. Иванов беше застрелян на 21 март м. г. пред дома си в София., подозиран е, че се е занимавал с контрабанда на цигари. Въпреки че е разработван за множество престъпления, Каменов досега не е бил арестуван и не е лежал и ден зад решетките.

Варненски проектант на футуристични сгради

Тони Парфюма хванат със син буркан в колата

Тони Парфюма предпочитал другия си прякор - Тони Мафията.

Антон Иванов, освен прякора Тони Парфюма, е известен сред варненци и като Тони Мафията. Но не защото е кой знае какъв престъпник, а защото се изживява като част от “големи игри”. По негови думи той е архитект и непрекъснато разправя, че строи огромни футуристични сгради, но никой не е виждал неговите въздушни кули, казват познатите му.

Тони Парфюма стана известен на 7 юли на м. г., когато беше задържан при отказ да спре за полицейска проверка на кръстовището на бул. “България” и ул. “Пушкин” в София. Служителите на реда установили, че мъжът е шофирал със свидетелство за управление с изтекъл преди година срок на валидност. Твръдеше, че в автомобила му “Фолксваген Артеон” е открита лампа на НСО, която при задържането Тони се опитал да свали. Според показанията на охранители и шофьори, Тони Иванов бил близък приятел на Асен Василев и тези твърдения останаха да висят без надеждно опровержение, точно както се случи с твърденията за среща на Кирил Петков и Лена в специално наета квартира.

Познати на Тони казаха, че той едва ли ще остане за дълго в Испания, където може да го застигне Европейска заповед за арест, а по-скоро вече е в Дубай, където да се развихри като проектант на футуристични сгради.

Главният прокурор Иван Гешев пред журналисти: Ето това е „завладяната държава“

Като главен прокурор няма да позволя не само да се засягат интересите и сигурността на народа, но и на магистрати и служебни служители, да бъдат заплашвани и върху вътрешните им убеждения да се оказва натиск. Мафията - симбиозата между криминални авторитети, осъдени лица и такива, издирвани от Интерпол, известни на обществото лица и организации, заедно се борят срещу институциите и срещу държавата в противоречие с интереса на хората. Това не го казвам аз вече, това го казват доказателствата по делото, които виждате.

Може би виждате това, което медиите наричат “завладяната държава”. И у мен възникват много въпроси, за които съм сигурен, че колегите от Софийска градска прокуратура, спазвайки законите и Конституцията на страната, ще направят всичко възможно да потърсят отговори. Видяхме на едно място ВТБ и големи цифри в милиони евро ръкописен текст. Ако ВТБ е руската банка, която е в санкционния списък на САЩ и е била съдружник в КТБ - как това кореспондира със зловредното руско влияние и плащането от някои лица, посочени като Цецо от Белград, на лобисти. Дали това не е работа на това зловредно руско влияние, организации и структури, които противоречат на нашите съюзнически ангажименти и евроатлантически партньори. ДАНС трябва да даде отговори дали това е така и какви действия ще се предприемат.

Това, което виждам, е организирана атака на олигарси, мафията срещу държавни институции, срещу държавата, най-вече срещу интересите и сигурността на българските граждани. Сигурен съм, че министър Демерджиев и МВР също ще извършат съответните проверки, за да се установи как кореспондира това, което има като доказателства по делото, опити за събрани 400 000 за отстраняване на полицейски служители, в случай - на ръководителя на сектор “Тежки престъпления”. Тези въпроси стоят и пред служебното правителство и което и да е следващо правителство, включително и пред бъдещото Народно събрание. Какво ще направят те, за да защитят интересите на хората и на държавността в страната, не на институциите?

Няма да коментирам за неограничения ресурс, което е ласкателно за моята особа, значи съм оценен подобаващо, ако разрешите да се пошегувам. Но логичният въпрос, който възниква е какво би струвал един закон за закриване на специализираните структури? Може би г-н Зарков трябва да отговори дали някои проектозакони, които са явно противоконституционни, са писани в Министерство на правосъдието или някъде на друго място и след това да са преписани от предишния законопроект, изготвен от една друга политическа сила.

От своя страна мога да кажа, че в партньорство с МВР и на всички правоохранителни структури, на които не са им безразлични интересите на хората, ние ще направим всичко възможно да си свършим работата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право