МФВ: Отливът на туристи е нанесъл силен удар на турската икономика

Процъфтяващият преди туристически сектор в Турция силно пострада след серията от терористични атаки и вътрешната политическа криза, се съобщава на сайта на Международния валутен фонд.

Заради намаляващия брой на туристите през 2016 г. икономическият ръст на страната е намалял с 1% от брутния вътрешен продукт (БВП), показва проучване на МВФ.

В годините на разцвет, туризмът генерираше приходи еквивалентни на 3,7% от БВП. Индустрията осигури 600 000 работни места, или 2,3% от общата заетост в Турция. Още един милион работни места са се появили в свързаните сектори, включително ресторантьорски и развлекателни индустрии, се казва в доклада.

Преобръщането на тенденцията дойде през 2016 г., с рязко покачване на терористичните атаки, съчетани с политическата несигурност. Атентатите, 400 на брой само за 2015, доведоха до над 30-процентен спад в броя на европейските туристи, които съставляват над половината от общия брой посетители в Турция. Руските туристи също намаляха драстично поради кризата след свалянето на руския боен самолет от турските ВВС.

Според изследването 10-процентовия спад на чуждестранните туристи води до намаляване на БВП с между 0,3% до 0,5%.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа