Мъжете изкарват по-тежко COVID-19

Специалисти от ВМА са готови с анализ на състоянието на пациентите след COVID-19, а проучването ще бъде публикувано в международни медицински издания.

Първи резултати от специализирано изследване на ВМА

Проучването включва разширен алгоритъм за проследяване на пациентите след преболедуване на коронавирус

Инфекцията вече засяга хората между 40-60 години

Мъжете боледуват по-често и по-тежко от COVID-19, показва анализ на медици от ВМА, които проследяват състоянието на болните от първите случаи у нас.

Специалистите са готови с първата част на важно проучване за последствията от COVID-19 при пациенти, които вече са преболедували коронавирусната инфекция, което се очаква с голям интерес във водещи клиники и университети по света. Българските медици са включили разширен набор от клинични параметри - кръвни, образни, функционални и други, които се използват за оценка на пациенти след COVID-19 във водещи чуждестранни клиники. Според анализа на резултатите, мъжете са по-податливи на заразата и изкарват по-тежко коронавирусната инфекция.

Откроява се възрастовата група на 40-60 годишните мъже, като специално се отбелязва, че това е млада популация в работоспособна възраст и в разцвета на физическите си сили, обичайно без придружаващи болести. Последиците на вирусната атака са най-изразени в белия дроб, който се променя структурно и функционално за месеци наред.

Изследваните антитела при преболедувалите COVID-19 в началото са в много високи равнища, но постепенно започват да спадат. При една част от изследваните антителата се задържат във високи стойности месеци наред, те са именно и доброволците, които дават плазма при необходимост за лечение на нови случаи в средно-тежко и тежко състояние.

Регистрирани са и случаи, при които преболедувалите показват много бърз спад на антителата. Проучването продължава и една от целите е проследяване на имунната реакция след инфекцията - време на образуване и задържане на антитела от клас IgG. 

Случаите на повторно заболяване с коронавирус в международен план и у нас са изключително малък процент и все още не са ясни причините за повторната инфекция. Допуска се, че при първата си среща с вируса, тези пациенти не са изработили толкова добър имунен отговор, както и проучвания за евентуални мутации на вируса.

От ВМА припомнят, че пациентите с повторно заразяване все още в световен мащаб са под един процент, но появата на такива случаи и в България е сериозен сигнал за лекарите ни.

Според Националната информационна система

166 души са в интензивните сектори

Пациентите с доказан COVID-19, настанени в лечебни заведения за болнична помощ, са 2612. От тях 166 се намират в интензивни структури. Общо1803 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас за последното денонощие към 01 ноември. 7259 са PCR тестовете, направени за изминалите 24 часа. Това сочат данните в Националната информационна система. Медицинските служители, при които е потвърден коронавирус са 2339, а нови 71 случая са регистрирани през последното денонощие, като 27 от тях са установени при лекари, 19 - при медицински сестри, 9 - при санитари, 3 - при фелдшери и 13 - при друг медицински персонал. Най-много новозаразени с COVID-19 са регистрирани в София град - 740, Пловдив - 136 и Варна със 114 случая.

Доц. Милена Енчева, началник на Клиника по пневмология и фтизиатрия във ВМА, пред “Труд”:

Лекуваме Постковиден синдром до шест месеца 

- Доц. Енчева, до няколко седмици ВМА ще изнесе едно много сериозно проучване за състоянието на преболедували коронавирусна инфекция, което се очаква с голям интерес от колегите Ви у нас и в чужбина. С какво работата на българските специалисти е важна и интересна за световната научна общност?
- Ние подготвихме протокол за проследяване на пациентите след коронавирусна инфекция още от самото начало, когато приехме първите пациенти, преминали през острата фаза в Клиниката по инфекциозни болести на ВМА. Това е проспективен протокол, който включва група от изследвания, позволяващи пълна оценка на пациентите след COVID-19. Въз основа на тази оценка се решава дали и с какво ще продължи лечението - медикаменти, рехабилитация, психологическа подкрепа. Параметрите, с които оценяваме пациентите сме избрали въз основа на различни публикации и проучвания в световен мащаб. Добавили сме и изследвания, които ние сме счели за необходими, наблюдавайки пациентите. Впоследствие продължихме да проследяваме всички пациенти по този протокол в продължение на месеци. Нашите параметри абсолютно съвпадат с тези на колегите от водещи клиники, дори нашият протокол се оказа доста “богат” на изследвания. Правим компютърна томография на бял дроб, функционални изследвания, проследяваме антителата, изследваме физическия капацитет, ехокардиография и други специфични контроли. Всички пациенти се проследяват по едни и същи параметри, за да може след това събраните данни да бъдат статистически обработени и публикувани. Проучването на база на нашия протокол в никакъв случай не е завършило, продължаваме да изследваме и новопостъпили пациенти. Засега подготвяме първа публикация, в която ще обобщим първите 6 месеца и се надяваме получените резултати да бъдат от помощ за нас и колегите ни в борбата с вируса.

- Кои са непосредствени Ви наблюдения при преболедувалите COVID-19? Колко време се възстановява човек след инфекцията?
- Голяма част от пациентите, които са преболедували инфекцията по-тежко и особено тези, които са били хоспитализирани в тежко общо състояние, със силен задух, болки в гърдите, кашлица, висока температура и други изразени симптоми имат и сериозни последствия. Те, според мен, в никакъв случай не са оздравели, въпреки негативните PCR тестове. Вече много колеги пулмолози у нас и в други държави споделят, че белият дроб е прицелният орган, който се поразява от коронавируса. След преболедуването на острата фаза започва оценката и лечението на пораженията в белия дроб - различна степен на фиброза, тромбози, понижение на функционалните параметри, ниско ниво на кислорода в кръвта и тъканите, продължително намален физически капацитет. Понякога тези проблеми се съпровождат и от нарушения в други органи и системи - неврологични, сърдечни и др. Целта на лечението е максимално бързо да бъдат преодолени и, естествено, излекувани без последствия всички причинени от вируса поражения. Засега виждаме, че това не се случва с всички пациенти. Имаме пациенти, които сме хоспитализирали след острата фаза и въпреки продължителното лечение с високи дози стероиди, кислород, антикоагуланти и други средства се възстановяват много бавно след тази инфекция. С отрицателния PCR коронавирусната инфекция не свършва, а лечението и борбата за възстановяването на белия дроб, а често и други органи, продължава понякога месеци наред. Имаме пациенти, които не се чувстват добре и след шест месеца. За щастие те са единици, но повечето пациенти са с нарушения в белите дробове поне до третия месец след като са дали отрицателен PCR.

- Разбирам, че болестта не е само 14 дни. Как наричаме периода след нея?
- За щастие, не всички с положителни проби за COVID-19 имат сериозни симптоми и в никакъв случай не искам да плаша читателите. Голяма част от положителните случаи са с леки симптоми и се лекуват у дома. Но ние говорим за пациентите, които са тежко поразени от вируса и за тях последствията са нелеки. Ние го наричаме Постковиден синдром.

- По скала от 1 до 10 как бихте индикирала опасността от предстоящия зимен сезон? Колко трябва да сме внимателни, да се пазим?
- Десет. Трябва да бъдем много внимателни. Най-честите съвети са за действия с доказан ефект - дистанция, носене на маски и други лични предпазни средства, дезинфекцията са ключови. Всякакво скупчване на повече хора крие риск, защото има много хора, които дори не подозират, че са носители на вируса, но го предават на други.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения