На 19 февруари 2019 да почерпят

Възход на крайнодесните на изборите за ЕП (обзор) Десницата и левицата остават първи сили, сочи проучване на Европарламента

Над 1000 души почетоха паметта на убития Валери Дъбов в Кюстендил

Борисов измъква ГЕРБ от капана, който сами си заложиха Преференциите остават 5% за избори за ЕП и 7% за парламентарни избори

Инспектираща група от Руската федерация е на посещение у нас

Бързите кредити намаляха с 11% Хората се обръщат за финансиране към банките

Александър Симов: БСП няма да сключва предизборна коалиция с АБВ

Търсят още над 300 тол полицаи Средната заплата за длъжността е между 1100 и 1300 лв

Шефовете нямат право да глобяват работници при нарушаване на трудовата дисциплина

Ексдепутатът от ДПС Хасан Хаджихасан осъди прокуратурата за 10 800 лева Бившият народен представител бе съден и оправдан по дело за обществена поръчка в Благоевград

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 19 февруари 2019

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Пророческите слова на Апостола изискват отговор с дела, не с празни думи

19-годишният Алекс от Гольовците се предаде (обзор) Каракачанов: Кой възпита безнаказаност у убийците?

41-годишен катастрофира в дърво след преследване с полицията

Данъчните продават пушки Най-ниската цена е 290 лв.

Мъжете имат повече психологически проблеми от жените Средно през десет минути мислите и емоциите на хората по един или друг начин имат еротична тематика

При мъжете чувствата и мисленето ще си останат мъжки, а жените ще продължат да възприемат света по женски

Спори се дали интелектуалният скок от маймуната до човека е най-големият в развитието на видовете на планетата. Някои сериозни учени твърдят убедително, че много по-голям е еволюционният пробив в областта на пола. То какво ли не се оспорва в науката! И все пак. Половата активност при хората е напълно откъсната от своята основна функция продължението на рода. В полови връзки влизат както полово незрели лица, така и такива вече излезли от възпроизводителна способност.

Половите дразнители при животните условно биват вътрешни – хормоните, биват и външни – оцветяване, миризми, звуци и пози за привличане на на потенциалния партньор. При човека към тях са се прибавили чисти абстракции – думи, словосъчетания, представи.В резултат полова възбуда се получава дори при пълно отсъствие на партньор, произвеждаш си го във въображението и готово! Случва се реален партньори да пречи,понякога въобще да е ненужен. Въпросът за контрацепцията днес е по-важен от другите елементи в половата практика.

За разлика от животинските самки жените получават положителна добавка за полова активност – появява се оргазмът. Почти постоянно са готови за чифтосване, не трябва да чакат „сезона“, както е при „жените“ в животинския свят. Майката природа е подарила като полова активност на човешкия вид първично подобие на ритуал, в последствие културата го е превърнала в ритуал в буквалния смисъл. Извън обществото и културата сексуалността не може да се разбере.

От друга страна невъзможно е да се проумее обществения живот без познаването на особеностите на сексуалното поведение на индивидите в него. В културата се осмислят половите различия и половото поведение. Предмет на сексологията е целият комплекс от социални отношения между половете, казва нашият пръв сексолог проф. д-р Т. Бостанджиев. Негово писмо до Т. Живков довежда до промяна в Наказателния кодекс и отпадането на преследването за хомосексуализъм, освен в случаите на насилие и при посегателство върху малолетни.

Любодействието днес много често се нарича „сексуална игра“, прицелена за получаване на придобивки доста отдалечени от възпроизводството. За демонстрация на сила, за финансови придобивки, социален статус, за едното забавно времепрекарване. Сексуалността пронизва съществуването на човека, най-тясно е свързана с появата на културата. Проучвания показват, че средно през десет минути мислите и емоциите на хората по един или друг начин имат еротична тематика.

Борбата за власт, агресивността, престъпността, постиженията в науката, изкуството и спорта, напорът към по-висок социално положение – зад тези активности видимо или скрито се проявява повишената сексуалност. Колкото повече се прикрива, толкова повече излиза наяве в най-неочаквани места. Обективното изучаване на тази сложна материя очевидно не е възможно без предварителното развитие на биологическите и социалните науки. За целта обаче исторически се е налагало да се преодоляват мощни съпротиви от заблуди и лицемерие. Дори днес се налага.

В същността на пола има още някои неизвестни,заедно с известното се коренят в биологията на човека. Поникват и растат обаче в културата, която я видоизменя, понякога до неузнаваемост. Жените и мъжете поотделно притежават своята специфична полова същност. Каквито и операции да им направят, мъжете ще си останат мъже, а жените – жени. Мъжът може да бъде възпрян или сам да откаже да бъде мъжкар или коцкар, жената – да се отърве от комплексите си за непълноценност. Това няма отношение към пола, въпрос е на културни норми и нагласи.

От такива промени полът няма да се изпари, при мъжете чувствата и мисленето ще си останат мъжки, а жените ще продължат да възприемат света по женски. Не от мъжа следва да се освобождава жената, както вопият джендъристите, а жената в жената трябва да се освобождава, както е писал Фридрих Ницше. Жените от момиченца са приучавани да показват своите чувства, да играят с кукли, обгрижват, състрадават, да изглеждат раними, безпомощни и преживяващи емоции. Така е прието от хиляди години!

Обратното – за момченцата. „Юнак без рани не ходи!“, „Само момичетата реват при болка!“. Играейки предписаните в детството роли и игри, формират представите за себе си. Които силно се разминават с действителността. Мъжете са много раними и дълбоко чувстващи, но не са способни да демонстрират това, играят го хладни и често си плащат. А жените всъщност са по-прагматични, склонни към пресметливост и дори жестокост, проявяват повече здрав разум и борбеност. Доста по-често, например, посещават лекарски кабинети, мъжете са по-плашливи, крият се от фактите.

„Безчувствените и хладни“ мъже имат повече психологически проблеми от жените. В различните страни опитите за самоубийство при жените са пет до десет пъти по-чести, но два-три пъти по-рядко успешно слагат край на живота си. Самоубийството не е признак на слаб характер, а резултат на някакво психическо разстройство, на депресия най-често. Ясно се вижда чия ранимост е недооценена, а кой пол печели повече от заиграването с чувствителност, страдания и сълзи.

Каквото и да говорят джендър идеолозите, пропагандистите за привилегии за жените и феминистките, жените и мъжете несъмнено се различават помежду си.Полът се предопределя от гените, от цяла хромозома, нейното наличие се долавя във всяка черта и прознак на роденото същество. Сравнението на половете по принципа „кой е по-добър, а кой по-лош“, уместно е съпоставянето, при което се изследват различните полови роли, възможности и достойнства на всеки пол.

Бихме могли да говорим за „хомосексуални малцинства“, казва проф. Т. Бостанджиев,но това не се отнася за лицата с ексхибиционизъм, воайорство, педофилия и садо-мазохизъм, това са престъпления.Въобще сексуалните влечения са една много сложна гама. Младежът за приятелите и за себе си е та мъж само ако е с жена. При момичетата е по-различно, доказателство е появата на месечен цикъл. Не съвсем обаче. Вкоренено в подсъзнанието е, че само щом е видимо желана, ако я искат, вече е жена. Мъж ли си или жена – решават половите отношения!

Съзнателната цел е съблазняването на мъж или „бодването“ на жена. Подсъзнателната е получаването на себеусещането за собствената полова роля. Невротичен сблъсък на иначе нямащи общо цели. Въпрос на живот и смърт е да се действа, важни са моралните дивиденти, дори въобще да липса реално удоволствие. Истинската женственост обаче не е в половата реакция на мъжете, мъжествеността не се доказва с размахването на анатомичния атрибут. Едно са инстинктите и рефлексите, друго разумната оценка.

Мъжете и жените полагат огромни усилия да се убедят, че без полова активност са за никъде. Много са тружениците на сексуалния труд, не липсват герои и героини сред бойците на половия фронт. „Ако съдим за любовта по обичайните й прояви, тя повече прилича на вражда, отколкото на дружба“, пише Ларошфуко. За невротична може да се счита всяка човешка дейност, която се върши с една цел, но се обяснява с друга.

Сексуалната потребност не е чак абсолютна, колкото са въздуха и водата, но не се ли задоволи, психическият дискомфорт е значим.И е въпрос главно на качество, важно е как се преживява, не толкова колко пъти или какви пози. Дискомфортът води до разнообразни невротични симптоми – натрапчивости, тревожност, страхове, потиснатост и пр. По едно време и потребността се изпарява. Оскар Уайлд: „В живота има две истински трагедии: едната е, когато не получаваш желаното, другата – когато го получаваш“. Стресътчесто върви с половите „подвизи“.

Стандартното полово поведение са отношенията между лица от различен пол, зряла възраст, които не са в роднинска връзка. Другото е нестандартно. Които могат да са болезнени или не, престъпни или не. Понятието за норма тук е относително, все пак ориентир е честотата. Болест е, ако проявата е мъчителна за самия човек за социалната му адаптация. Даже и в стандартната ориентация не липсват елементи на ексхибиционизам, фетишизъм, воайорство, садо-мазо и др. Терминът „извращения“ следва да се използва предпазливо.

Хомофобът не в ред психически. Както и идейните джендър идеолози и пропагандисти. Сексологията прилича на равностранен триъгълник – едната му страна е био-медицинска, втората – социо-културна, третата – психолого-педагогическа. При джендъристите първата страна се отрязва и идва насилието върху здравия разум и човещината.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

  1. Мъжете имат повече психлогически проблеми, но много по-рядко търсят психологическа помощ, отново поради културата!

  2. Така е Пеньо, правят се на силния пол, а не са, затова боледуват по-тежко и живеят по-малко. А джендърастите злонамерено откъсват биологичната страна на въпросите със секса, за да побъркат хората, да намалят максимално браковете и раждаемостта.

  3. Ха, не бях се замислял, че и в нормалните полови връзки има разни перверзийки! Не само хомофобите са сбърканяци, всички други видове фоби и фили са чалнати.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.