Мъжът, който съблече папата гол

Италианецът Яго - истинското му име е Якохо Кардило, е 30-годишен самоук скулптор, който подобно на Микеланджело, сърцато изрязва излижното от мрамора, за да направи своите шантаво извратени и чудовищно реалистични произведения. Лъжичка издълбава от камъка "сладолед", отрязани от къс мрамор пържоли, ръка на удавник, която се подава от каменно блакче - структурата им е предадена в невероятно точни детайли. Зародиши на човешко бебе, слонче и сфинкс, планинарски обувки, целите изядени от много ходене. Автомат, който е забит в камъка, и носи името "Ескалибур".

Но това, което най-силно впечатлява, са двата варианта на мраморния бюст на папа Бенедикт XVI - гол и облечен. Кардинал Рацингер не е виждал своята статуя. Скулптурата е отхвърлена от Ватикана, понеже на мястото на зениците има дупки - нещо като намигване към творчеството на италианския скулптор от XIX-XX в. Адолфо Уилт. "Молиха ме да му направя очи, че папата имал имидж, за който трябвало да се грижат, но аз отказах."

Едва години по-късно - през 2012 г., Яго е оценен и получава наградата на Папската академия. А когато Рацингер подава оставка и захвърля папската мантия, младият скулптор прави същото със своята статуя - съблича папата "натюр", по гола, увиснала и сбръчкана кожа. "Тогава вече му поставих очи. Те са направени така, че сякаш те следят, когато се движиш." При това е заснел на видео как премахва с длетото мантията. "Да, използвам социалните медии и публикувам клипове как правя фигурите си, защото понякога процесът на създаване е по-интересен от самото произведение. Представете си какво би било, ако Микеланджело беше имал възможността да се запише на видео как вае скулптурите си."

Микеланджело му е кумир от детството, но и отправна точка. Яго не се стреми да достигне с творчеството си великите майстори. Той иска да ги надмине. Въпреки че не е завършил художествена академия, той все пак е бил студент по изящни изкуства. Разочарован от своите преподаватели и нормите, които се опитвали да му насадят, младежът се отказал от обучението. 24-годишен, през 2011 г., Яго е избран за участие в италианския павилион за 54-то издание на Биеналето на изкуствата във Венеция. Това е рязък отскок за кариерата му, която от този момент върви успешна като на кино. Яго има милиони последователи в социалните мрежи и прави по няколко самостоятелни изложби годишно.

"Ако бях послушал професора си от Академията за изящни изкуства във Фрозионе, така и нямаше да участвам на биеналето във Венеция, въпреки че бях лично поканен. "Не си готов, - казваше ми, - недей да рискуваш." Така и не ми показа свои произведения, понеже не искал да ми влияе. За какво влияние става дума? Научи ме на нещо! Съвсем скоро след този случай напуснах."

Мнозина не могат да повярват, че произведенията на Яго са от камък. "Струва им се невероятно, че такъв твърд материял може д бъде извит по такъв начин. Използвам обикновени инструменти за шлайфане и рязане - "Дремел", каквито може да се купят от железарията. А също и прахосмукачка, с която изсмуквам праха, за да не ми пречи, докато работя."

Коментари

Задължително поле