Мъж? Бял? Хетеро? - вън!

Голдман Сакс няма да работи с компании, ако в УС нямат хора от ЛГБТ

В Калифорния - $100 000 глоба за компании само с мъжки съвети

Изпълнителният директор на Goldman Sachs Group Inc. Дейвид Соломон публикува своя ултиматум от Давос. Най-големият на Уолстрийт за първоначалните публични предложения в САЩ - Goldman Sachs, вече няма да прави бизнес с компаниите, в чийто съвет на директорите не са назначени на работа чернокожи, жени, педерасти, лесбийки, травестити и... накратко, няма да изброявам всичките 40 вида сексуална ориентация (и по-нататък в текста ще напиша „е вие разбирате, нали“).

Goldman Sachs дълго време се съпротивляваше, но бе принуден да се предаде. JPMorgan и Morgan Stanley все още се съпротивляват. Но BlackRock Inc. и съветниците на State Street Global Advisors отдавна гласуваха срещу компаниите, които нямат в борда си членове на... „е вие разбирате, нали“. Публичните компании с изцяло мъжки съвети на директорите, базирани в Калифорния, сега ги грози глоба от $100 000, съгласно новия закон на щата.

Натискът на политическата коректност здраво среса горните ешелони на корпоративна Америка. Почти половината от вакантните работни места през миналата година в компаниите на S&P 500 бяха заети от жени и там за първи път те съставляваха повече от 1/4 от всички директори в бордовете. През юли изчезна и последният изцяло мъжки съвет на директорите на корпорацията S&P 500.

Независимо от това, бордовете на директорите на новите компании, които стават лидери на корпоративна Америка, не блестят с разнообразие. Сред първите 25 IPO по стойност от 2014 до 2018 г., в 10 компании не са били назначавани жени директори, заяви Мали Геро, съосновател и старши съветник на организацията „2020 Women on Boards“, която настоява, че в индекса Russell 3000 влизат компании, които са имали в своите бордове не по-малко от 20% жени.

След юли Goldman Sachs няма да работи с IPO компании, ако в техния борд няма поне един човек, който не е бял или мъж. Следващата година банката ще вдигне прага до две жени, или... „е вие разбирате, нали“...

(Превод за “Труд” - Павел Павлов)

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения