Мъж и жена застават пред съда заради кражба на 100-годишни икони 

Снимка: Pixabay

Перничанин и столичанка застават пред съда за извършеното престъпление, съобщиха от пресслужбата на МВР.

През месец юли тази година от църквата в брезнишкото с. Режанци бил получен сигнал за извършена крупна кражба – от светата обител изчезнали 12 дървени икони, дървен кръст и ритуален кръст. По данни на експерти иконите са с около 100-годишна история и стойността им е над 11 000 лева. По случая било образувано досъдебно производство, по което работа започнали криминалисти на РУ-Брезник. В рамките на проведеното разследване те установили и задържали извършителите на престъплението –Ю.М. /30 г./ от Перник и 25-годишната З.И. от София.

По първоначални данни двамата живеели на семейни начала, често ходели на гости на своя близка в с. Режанци. След кражбата, ценните икони и кръстове били продадени в столицата и след това препродавани през оказионни магазини. В процеса на процесуално-следствените действия на територията на столицата, със съдействието на служители от ГД“Национална полиция“ – сектор „Културно-исторически ценности“, постепенно крадените вещи били открити.

Вчера, с постановление на прокуратурата, Ю.М. и З.И. са  привлечени като обвиняеми по чл. 195 ал.1.  Работата по документирането на престъпната им дейност продължава съвместно с Районна прокуратура – Брезник.

 

Коментари

Задължително поле