Работник почина при трудова злополука по трасето „Балкански поток“ край Плевен

Агенции за международен обмен: Студентските бригади в САЩ не са спрени, а отложени

Битката между роботите и Covid -19 в Китай

Щерката на Том Круз е негово копие

Русия напълно затваря границите си

Гл. комисар Николов: Най-голяма необходимост от доброволци има в подкрепа на лечебните заведения

Още двама с коронавирус в Шумен – на 83 г. и 65 г.

Дезинфекцират 20-километров участък от магистрала “Марица“ преди “Капитан Андреево”

Спряха снимките на турски сапунки

Вицепремиерът Николова: АИКБ не подкрепя мерките за компенсации на бизнеса КРИБ с частична подкрепа

Ген. Мутафчийски: 18 са новите случаи на коронавирус у нас Шест са вече починалите от заразата

Премиерът: България се дава за пример за адекватни, бързи и точни мерки (ВИДЕО) 81 държави са поискали пари от МВФ, заяви Борисов

Националният щаб ще провежда брифингите си само веднъж на ден в МС

НСТС с консенсус за компенсиране на компаниите, засегнати от кризата

Проф. Олег Асенов: Временно се преустановяват ограниченията за движение на камионите по „зелените коридори“

Награди за студенти – литературни творци

Общество на литературния кабинет „Димчо Дебелянов” връчи за четвърта поредна година наградите от Националния конкурс „Георги Черняков”. Събтието се състоя на 5 декември в Националния студентски дом и се водеше от изкуствоведа д-р Райна Дамяни. Наградите се връчиха от Христиан Даскалов – директор на НСД, Димитър Христов – международен секретар на Съюза на българските писатели, Анжела Димчева – председател на Общество на литературния кабинет „Димчо Дебелянов”, Тодор Костадинов и Татяна Явашева – членове на журито.

Участниците в конкурса тази година са 85 студенти от 15 български 5 чуждестранни университета (Шотландия, Германия, Русия, Франция, Австрия). Лауреатите са: за поезия – Теодора Тотева (СУ) – първа награда, Александър Арнаудов (Шотландски университет „Дънди”) – втора награда; за проза – две втори награди на Елина Иванова (СУ) и Надежда Станулова (ВА „Г. С. Раковски”). Новото при това издание е присъждането на допълнителни отличия. Съюзът на българските писатели връчи две специални награди: на Иван Савов за поезия (СУ) и на Мария Гаралова за разказ (МУ – София). Националният студентски дом присъди Специална награда за поезия на Миглена Цветкова (РУ „А. Кънчев”). Финансовото измерение на призовете се осъществява благодарение на писателя Илко Минев и на други спонсори.

Христиан Даскалов направи кратък преглед на историята на ръководената от него организация и добави: „Националният студентски дом е в процес на изработване на амбициозна програма за своето развитие. Нуждаем се от 2 милиони лева, за да реализираме обновяване на опожарените още през 2001 г. сцени на Дома. Те са неговото сърце, а кръвта са неговите студенти. Радвам, че тук са дошли толкова много млади хора! Трябва да възстановим тези сцени, за да идвате и да работите в един уютен дом. Посетете нашата интернет страница – станете наши партньори за мисията за възраждане на Студентския дом. Вече сключихме договор с Общество на литературния кабинет „Димчо Дебелянов” за ежеседмична дейност. Нека възродим духа на тази обител!”.

Тон на последвалия купон даде поетът-бард Иван Ненков със своите неостаряващи песни „Ах, морето!” и „Миг от приказка”.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.