Високоскоростен влак се разби в надлез в Анкара (СНИМКИ и ВИДЕО)

Европарламентът иска спиране на строежа на газопровода „Северен поток 2“

Пентагонът към Турция: Всяко едностранно военно действие в северна Сирия би било неприемливо

„Лудогорец“ предпазлив на трансферния пазар (ИНФОГРАФИКА)

На 13 декември 2018 да почерпят

Британският премиер Тереза Мей печели вота на доверие в парламента

Емигрантът Роман е първият мъж-финалист във „Фермата“

Чарли Шийн една година не е близвал алкохол

Джендър и футбол – най-търсени от българина Нито една личност в родния списък

„Роди се звезда“ поведе в номинациите на Гилдията на филмовите актьори

Пред срив са психиатричните грижи в България Пациентите се лекуват при тежки битови и хигиенни условия, нарушават се основни права

Тереза Мей се оттегля като лидер на консерваторите преди изборите през 2022 г.

Айфеловата кула угасва в полунощ в памет на жертвите от Страсбург

Заснеха бившия македонски премиер Никола Груевски да се разхожда в Будапеща (СНИМКА)

Търсят сенчеста армия в Бундесвера Мистериозният Ханибал е начело на десни екстремисти

Награди за студенти – литературни творци

Общество на литературния кабинет „Димчо Дебелянов” връчи за четвърта поредна година наградите от Националния конкурс „Георги Черняков”. Събтието се състоя на 5 декември в Националния студентски дом и се водеше от изкуствоведа д-р Райна Дамяни. Наградите се връчиха от Христиан Даскалов – директор на НСД, Димитър Христов – международен секретар на Съюза на българските писатели, Анжела Димчева – председател на Общество на литературния кабинет „Димчо Дебелянов”, Тодор Костадинов и Татяна Явашева – членове на журито.

Участниците в конкурса тази година са 85 студенти от 15 български 5 чуждестранни университета (Шотландия, Германия, Русия, Франция, Австрия). Лауреатите са: за поезия – Теодора Тотева (СУ) – първа награда, Александър Арнаудов (Шотландски университет „Дънди”) – втора награда; за проза – две втори награди на Елина Иванова (СУ) и Надежда Станулова (ВА „Г. С. Раковски”). Новото при това издание е присъждането на допълнителни отличия. Съюзът на българските писатели връчи две специални награди: на Иван Савов за поезия (СУ) и на Мария Гаралова за разказ (МУ – София). Националният студентски дом присъди Специална награда за поезия на Миглена Цветкова (РУ „А. Кънчев”). Финансовото измерение на призовете се осъществява благодарение на писателя Илко Минев и на други спонсори.

Христиан Даскалов направи кратък преглед на историята на ръководената от него организация и добави: „Националният студентски дом е в процес на изработване на амбициозна програма за своето развитие. Нуждаем се от 2 милиони лева, за да реализираме обновяване на опожарените още през 2001 г. сцени на Дома. Те са неговото сърце, а кръвта са неговите студенти. Радвам, че тук са дошли толкова много млади хора! Трябва да възстановим тези сцени, за да идвате и да работите в един уютен дом. Посетете нашата интернет страница – станете наши партньори за мисията за възраждане на Студентския дом. Вече сключихме договор с Общество на литературния кабинет „Димчо Дебелянов” за ежеседмична дейност. Нека възродим духа на тази обител!”.

Тон на последвалия купон даде поетът-бард Иван Ненков със своите неостаряващи песни „Ах, морето!” и „Миг от приказка”.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.