10 години затвор за турски съдия с награда за човешки права от Европарламента

Китай предложил да увеличи внoса от САЩ до обем от 1 трлн. долара

Откриха труп на възрастна жена във Враца

Сириец държал мрежа за плащания на терористи у нас (обзор) 43-ма арестувани за участие в древната система за парични трансфери “хавала”

Берлускони се кандидатира за ЕП

Една трета от работещите у нас получават месечни бонуси

В Казанлък отбелязаха 130-тата годишнина на 23-и пехотен Шипченски полк

Христо Стоичков: Иван Вуцов беше човек с голям замах

Строителите с 20% по-високи заплати (обзор) 15 000 компании от бранша са в сивия сектор

Украйна готви визов режим за руснаците Той предвижда биометричен контрол и предварително уведомяване

Труд Уикенд – един вестник за два дни

Висш севернокорейски генерал на среща с Помпео във Вашингтон

Ура, патките се завръщат! Три пъти повече патици тази година зимуват у нас

Грипът взе десетки жертви в Източна Европа

Антон Кутев: БСП няма проблем със самите изтребители, а с процедурата 1,3 млрд. лв. за "Хемус" ще бъдат разпределени без процедури, каза депутатът

Награждават посмъртно д-р Петър Дертлиев с орден „Стара планина”

Правителството предлага на Президента на Република България да издаде указ за награждаване посмъртно на д-р Петър Дертлиев с орден „Стара планина” – първа степен, за изключително големите му заслуги в борбата за демокрация, свобода и социална справедливост, както и за установяване на гражданско общество в България.

Д-р Дертлиев (1916-2000) завършва медицина в София през 1941 г. и през 1945 г. е назначен за асистент в катедра „Анатомия” на Медицинския факултет. В периода 1963-1984 г. е завеждащ флуорографско отделение в Института по туберкулоза към Медицинска академия.

Избран е за депутат на изборите за VІ Велико народно събрание (1946-1949 г.) от листата на Обединената опозиция, в която участва Българската работническа социалдемократическа партия. През ноември 1989 г., заедно със съмишленици, възстановява публичната дейност на БРСДП. През 1990 г., когато тя възвръща традиционното си име – Българска социалдемократическа партия, става неин председател и я ръководи до кончината си. Виждането му за принципа на изграждане на нашето общество – „Свободен труд за свободни хора в свободна страна”, става ръководен принцип на партията на традиционните социалдемократи в България.

Д-р Дертлиев е един от основателите на СДС през декември 1989 г. и последователен борец за демокрация. През юни 1990 г. е избран за депутат в VІІ ВНС, а месец по-късно е издигнат за кандидат за президент. През 1991 г. е един от радетелите за приемането на сегашната Конституция. Цялостната му професионална и обществена дейност представлява значим принос за развитието на демокрацията, свободата и социалната справедливост, както и за установяване на гражданското общество в България.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (13)

 1. може да е бил всякакъв, но излъчваше нещо лидерско, поне според тогавашните разбирания… и имаше някаква идея за социалдемокрация… но дойдоха подскачащите су маймуни и наложиха избора на бкп – селския франкофон желев.

 2. Не зная дали е бил вярващ, въпреки всичко му желая „Царство Небесно“ .
  Блестящ оратор, великолепен политик, речите му бяха изълнени с патос, настихваща енергия, риторика и еквилибристика на словото с най-висше майсторство. Един от последните политици заслужаващ мятото си в Българското Народно Събрание. Нисък поклон родолюбецо.Аз не съм социалдемократ но ти ни липсваш. България помни своите герои.
  Не му е тук мястото, вгледайте се във фотографията изобразяваща човека под него и проанализирайте неговата дейност като политик.

 3. Тоз ли? Дето ревеше като разпран шопар : „Комунистите на колене!!!“ или го бъркам с някого.

 4. Виждането му за принципа на изграждане на нашето общество – „Свободен труд за свободни хора в свободна страна” на това сега му викат популизъм пар екселанс.

 5. Те тогава сите беха последователни борци за демокрация. И Венци Коня, и Емил Кошлуков, и Желю Желев, и Петър Берон – непоследователни нямаше. Пък демокрацията не доде.

  1. сите изброени от теб демократи и на жълтото на гащите на тоя не можеха да се мерят… затова го и подмениха.

 6. Така или иначе умните и красивите като Петър Дертлиев не можаха да разяснят на бегенарода що е то социалдемокрация и има ли тя почва у нас и си останахме непросветени, а Петър Дертлиев – неразбран. Сега им е криво, че хората не разбират техните послания. А колкото до Стара Планина – орденът бе връчен на такива боклуци, че Петър Дертлиев щеше да се откаже, ако беше жив. Много вероятно е президентът да му го връчва сега е именно поради тази причина

 7. Тогава комунистите наложиха Желев, вярно е, но опитен политик като Дертлиев е трябвало да знае, че за властта човек трябва да се пребори, в борбата за власт има и доста непочтени средства, за които ако не си готов, няма да си готов и за властта. В политиката ангели няма, а в българската политика – пък хич. Желю при целия си цигански ген в един момент имаше с какво да търгува и предложи, за да извоюва президентския стол.

  1. не забравяй, че машината срещу него беше силна… вероятно е трябвало да направи пътека до американското посолство да ги убеди в лоялността и продажничеството си.

 8. Май много станаха основателите на СДС. Поне половината нация у частва в управлението. По примера на активните борци и след 1989 година у нас много са мечтали за привилегии. Фиаското на СДС се превърна във фиаско на нацията, която е в безпътица, поради липса на лидери. Петър Дертлиев не можа да стане такъв.

 9. „Петър Дертлиев не можа да стане такъв.“ – защото бързо и „своите“ го подмениха.
  но си прав, че и той вероятно щеше да се окачи с ореoла на „борец срещу комунизма“ ако можеше … или беше с тълпата уродливи седерасти…

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.