Малтийските военни спасиха повече от 200 мигранти

Емилия Кларк: Нямам време за връзки Актрисата от „Игра на тронове” не се смята за фатална жена

6 547 деца са били записани в детските градини в област Велико Търново през учебната 2018/2019 г. Педагогическият персонал, зает в детските градини, е 601 души

Най-малко 19 ученици са загинали при пожар в Индия

Мъж преби и ограби 77-годишен жител на Червен бряг в дома му

Мария Илиева и Любо Киров предизвикаха фурор в Благоевград

Почивка за стомаха

Доналд Тръмп пристигна на посещение в Япония

36-годишен мъж е загинал при пожар в Плевенско

МВнР: Няма български граждани сред пострадалите след експлозията на пешеходната улица във френския град Лион

Военен хеликоптер катастрофира в Афганистан

„Отмъстителите: Краят” диша във врата на „Аватар” С над 2,6 милиарда долара глобални приходи

Планински спасители намериха деца в добро здравословно състояние, изгубили се в Лозенска планина

Касовият бон от скандалния ресторант на остров Миконос се оказа редовен

Апаши се спасяват през дупка в закона Принудителен труд да смени безсмислените глоби за леки престъпления

Нагреваемите цигари са по-безопасни

Препоръчват ги като начин за отказване от тютюна

Нагреваемите и електронните цигари са по-малко вредни от класическите. Около това мнение се обединиха учени, лекари и представители на държавни органи от целия свят по време на конференцията The E-Cigarette Summit, която се проведе в Лондон, и в която участва репортер на „Труд“. В Канада, където рекламата на цигари е абсолютно забранена, здравното министерство е разработило послание, което компаниите може да използват в своите маркетингови стратегии – „заместването на традиционните цигари с електронни намалява риска и вредите за пушачите“, обясни Джеймс Ван Луун, шеф на Дирекцията за контрол на тютюна. Електронните и нагреваемите цигари са по-малко вредни алтернативи на класическите, допълни той. При нагряване на цигарите се достига до температура от 240 градуса по Целзий, за разлика от 950 градуса при изгарянето. В резултат над 95% от вредните вещества и токсини, които вдишват пушачите от конвенционалните цигари, ги няма при нагреваемите.

В електронните цигари има по-малко токсични химикали от тези в традиционните, каза и Робърт Уест, професор по здравна психология в University College London. Според него е добре цигарите въобще да се откажат, но не е правилна позицията „не се знае колко са вредни е-цигарите и затова не са препоръчителни“. Ако се спазва тази логика, хиляди ще продължат да пушат класическите цигари, вместо за преминат към по-малко вредни продукти. Много лекари препоръчват хората да се откажат от цигарите с традиционните методи за това, но ако не успеят – да преминат към по-малко вредни продукти, каза и Нанси Риготи, проф. по медицина от Харвард.

Нагреваемите тютюневи изделия се приемат добре на пазари, на които потребителите имат привързаност към вкуса на тютюн, а електронните – на пазари, където хората искат да се откъснат от тютюна, но да запазят никотина, обясни Джеймс Мърфи, ръководител на звеното „Намален риск“ в Бритиш Американ Табако (БАТ). Според него до 2030 г. 30% от приходите на компанията ще се генерират от продуктите с потенциално намален риск. БАТ представи иновативното си устройство glo за нагряване на тютюн в България през миналия месец.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.