Надигат се бунтове на глада

Ограничителните мерки заради пандемията временно спряха протестните действия по света (на снимката антиправителствени демонстрации в Чили), но скоро могат да предизвикат бунтове на глада.

На хората им свършват парите и търпението

На милиони хора по света, затворени в домовете заради карантината, им свършват парите, но и търпението. Недостигът на храни, предизвикан от нарушаването на снабдяването в условията на световна блокада, е в състояние да предизвика „бунтове на глада” дори в богатите страни, а в Европа и САЩ вече назряват социални конфликти, пише РИА „Новости”.

Организацията на ООН по прехрана и земеделие (FAO) призова към глобално координиране, което да елиминира нарушенията при доставките и да не допуснат ограничения върху износа на стоки. Същевременно обаче Виетнам, който е в първата тройка на износители на ориз, прекрати експорта му. Казахстан наложи забрана върху износа на пшенично брашно, а експертите не се наемат да прогнозират какво ще се случи, ако Русия - най-големият износител на пшеница, спре доставките й.

Друг проблем е затварянето на границите, заради което липсват нискоквалифицирани трудови мигранти. Няма кой да прибере реколтата от полетата, не достигат работници във ферми, затруднения имат и товарните превози.

Но най-голямата криза е при хората, които вече нямат пари. В момента за най-много брожения и социално напрежение се съобщава в Италия, но US експерти предупреждават, че скоро и САЩ могат да тръгнат по „италиански сценарий”. Те припомнят, че за две седмици до края на март броят на новите безработни там е набъбнал до 10 милиона, като през април те могат да се увеличат още 3-4 пъти. А проучвания на GOBankingRates показват, че 45% от американците нямат никакви спестявания.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят