Надига се бунт срещу ВАДА

Задава се бунт срещу Световната антидопингова агенция (ВАДА). Вече 14 национални антидопингови комитета и толкова комисии на спортистите поискаха реформи в организацията.

„Призоваваме ВАДА да стане по-независима, да защитава правата на човека – се казва в изявление. - В момента спортистите минават тестове в националните си агенции. Но нито състезателите, нито тези агенции са представени във ВАДА.“

Документът е подписан от представителите на Австралия, Австрия, Канада, Дания, Финландия, Франция, Ирландия, Германия, Нова Зеландия, Норвегия, Великобритания, САЩ..

Към недоволството се присъединява и Русия, която напомня за образователните ангажименти на ВАДА, които са позабравени.

Учредителният комитет на ВАДА е от 38 души, като половината са членове на МОК и представители на правителства от различни страни. Има и изпълком от 12 души, но и там има само една действаща спортистка - стрелкинята Данка Бартекова (Словакия).Отделно има и комисия на спортистите, там също са 12 човека, но тя пък няма пълномощия. А само прави връзка между ВАДА и спортистите от цял свят. Комисията може да споделя мнения, но не и да взема решения. Бартекова представлява и спортистите в изпълнителния комитет, но това е само един глас от всичките 12.

Коментари

Задължително поле