Над 1 тон кокаин заловен в Австралия, 15 души задържани

Петнадесет мъже са задържани след най-големият наркоудар в историята на Австралия, съобщава BBC.

Наркотиците, чиято стойност е изчислена на 258 млн. долара, бяха намерени след полицейско разследване, което продължило две години. Полицията е задържала 500 кг кокаин на лодка северно от Сидни в коледния ден.

Последвала конфискация на 600 кг наркотици в Таити. Полицията вярва, че наркотиците са били предназначени за австралийския пазар.

"Размерът на този удар го прави най-мащабната наркоакция в историята на Австралия", каза Крис Шийхън - федерален асистент-комисар. "Това е най-големият удар за полицията в историята на Австралия. Аз съм напълно сигурен, че сме заловили всички. Разследването продължава, като в момента търсим с кого са търгували, за да получат такова количество наркотик", каза той.

В началото на декември полицията и граничните власти започнали да наблюдават кораб, който пътувал между рибните пазари на Сидни и централното крайбрежие на Нов Южен Уелс.

В нощта на Коледа по думите на полицията малка лодка била спусната от кораба, а след това вкарана в пристанище в Бруклин - град на север от Сидни. На лодката властите арестували трима мъже. Други 12 са задържани през следващите няколко дни.

Според Марк Дженкинс, щатски асистент-комисар, хиляди часове са трябвали на полицията, за да проведе тази акция. "Това е над един тон кокаин, който не успя да стигне улиците на Нови Южен Уелс. Все още не съм пресметнал колко индивидуални сделки са това, но уличната стойност на наркотика е близо 350 милиона долара. Така че предполагам ще е тежък удар върху нарко-икономиката на щата", каза той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят