Над 100 трабанта дефилириха в Търново (СНИМКИ)

Снимки: Веселина Ангелова

Над 100 тунинговани соцвозила дефилираха в събота по централните улици на Велико Търново. Атрактивните автомобили участваха в десетото издание на традиционния „Трабант фест“ в старата столица.

Пърпорещите коли в ранни зори се подредиха като за парад на паркинга зад Военния клуб в болярския град. Сред тях имаше причудливи модификации като лимузина, направена от два „Трабант“-а, която пристигна от Раднево.

Интерес предизвикаха изцяло обновени с тунинг за офроуд, джипове, пикапи, кабриолети, трабанти с  четиритактови двигатели. Вниманието привличаше представител на марката, участвал в шоуто на Тодор Колев, както и такъв с изображение на хан Крум и конска опашка. С най-много почитатели събра полицейско возило, оборудвано със сирена, видеокамера, синя лампа и дори дрегер.

Участие в майсторското кормуване взе 72-годишната Марийка Вачкова, която е най-възрастният участник. Любителката на марката обаче се оплака, че 34-годишният и автомобил наскоро "издъхнал" и заради непрежалимата загуба организаторите на феста и предоставиха трабант под наем.

Най-младият участник пък бе на 19 години, а Трабантът е неговата първа кола. Депутатът от "Обединени патриоти" и върл фен на соцвозилото доц. Милен Михов, който е и част от организаторския екип на събитието, за поредна година представи своя автомобил. С 30-годишния си трабант народният представител дори ходи на работа. Салонът на возилото е претапициран, всички части са почистени и и имат заводски вид, а купето е пребоядисано като е използвана прахова технология.

Доц. Михов сподели, че трабантът продължава да е атракцията пред Народното събрание. Той разкри, че често след парламентарен контрол вози свои колеги народни представители до домовете им. Пътят му от Велико Търново до София с пърпорещата кола пък е с около 25 минути по-дълъг отколкото с друг автомобил.

Сред атрактивните участници във феста бе преподавателят по военна история в НВУ „Васил Левски“ доц. Марко Златев. Той разказа, че за първи път се качил на трабант през 1979 г. след като се научил да управлява танк. Този, който шофира в момента, е неговият трети пореден автомобил от марката и вече е на 31-годишна възраст.

Трабант фест събра любители на соцвозилото и от Румъния, Германия и Англия. Уникалните коли дефилираха по улиците „Васил Левски“, „България“ до Беляковско шосе, през „Краков“ и „Габровски“. Шествието продължи в старата част и приключи пред крепостта Царевец. Там се проведе заключителното събитие – състезание по майсторско кормуване. Раздадени бяха грамоти за участие и награди за победители в различни дисциплини. Фестивалът за поредна година се провежда със съдействието на Община Велико Търново и местни фирми.

Коментари

Задължително поле