Над 1000 работни места в България ще създаде белгийска компанията за производство на батерии

Над 1000 работни места ще създаде белгийската компания за производство на батерии Avesta Battery & Energy Engineering (ABEE) в България. Това съобщи нейният представител Ношин Омар на пресконференция в Министерския съвет.

Проектът е един от най-големите проекти за производство на батерии в Европа и предвижда откриване на заводи в Стара Загора, Пловдив и Бургас. Това не е само инвестиция, а ангажимент към България, проява на възможността за сътрудничество между частния и обществения сектор, посочи Ношин Омар и допълни, че страната ни е от стратегическо значение за компанията. Участието на България в Европейския алианс за батерии е от основна важност, което ни помогна да вземем решението за инвестиции, подчерта Омар, съобщава БТА.

Той съобщи, че ABBE ще произвежда висококачествена продукция и ще намали въглеродния отпечатък. Става въпрос за производство с ниски въглеродни емисии и предимно зелена енергия. Нашата визия излиза извън производство, а е свързана с кръговата икономика, ангажираме се и с рециклиране на батериите, посочи представителят на белгийската компания. Той съобщи, че като първи етап е създаването на производство в Стара Загора, където ще се правят 10 гигавата батерии годишно с технологията на твърдите батерии. Ще се достигне до 20 гигаватчаса на втория етап, посочи Омар.

Заводът в Бургас ще преработва 50 хил. тона батерии на година. Това ще бъде най-големият завод от този вид на Балканите, съобщи Ношин Омар. Технологията ще позволява извличане на ценни суровини от повторната употреба и това е един много важен компонент от визията на Европейската комисия. Ще поддържаме тесен контакт с местната общност чрез създаване на заетост и обучение за нашите служители, отбеляза представителят на компанията.

Той посочи, че АBEE цели цели създаването на най-големия научноизследователски център за батерии в Европа, което ще постави България на картата на иновациите. По този начин ще се увеличат инвестициите в производството на батерии, ще се увеличи ангажиментът в този новаторски отрасъл, коментира Омар. Той добави, че инвестицията на компанията е не само бизнес начинание, а партньорство с българското правителство и народ. Омар изрази благодарността си към премиера Николай Денков, както и на министрите на иновациите и растежа и на финансите, които са помогнали за осъществяване на инвестицията. Благодарности бяха отправени и към ръководителя на Агенцията по инвестициите Богдан Богданов, чиято подкрепа е била от изключително голямо значение.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Инвестиции