Дневният хороскоп на Алена за четвъртък, 27.02.2020

На 27 февруари 2020 да почерпят

Украйна разследва Джо Байдън за намеса в работата на прокуратурата

Вдовицата на Енвер Ходжа почина на 99 години

Комисия от Министерство на културата обследва сградите на пл. „Тройката” в Бургас

Вдигнаха “Батмобил“ с паяк в Москва (ВИДЕО)

Гръцки острови на бунт срещу мигранти Недоволство от строителството на нови лагери

Създадоха робот, който може да усеща болка Чувствителността се дължи на синтетична кожа със сензори

Вижте какво ще решава Министерски съвет утре, 27 февруари 2020 г.

Италианец е приет с температура в габровската болница Резултатите от теста за коронавирус ще излязат след два дни

ООН разтревожена заради безпрецедентната инвазия на скакалци в Африка

Втори починал от коронавируса във Франция

Насила отпуск за карантина – незаконен

Осигуровки за фермер, който е и едноличен търговец

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 27 февруари 2020

Над 120 артефакта в Двореца в Балчик са признати за национално богатство Част от културните ценности ще бъдат застраховани през 2020 срещу вандалщина и кражби

Тронът на кралицата от розово-бял мрамор, донесен от Флоренция

Над 120 артефакти, разположени в откритите пространства на архитектурно-парковия комплекс „Двореца” в Балчик, са включени в регистъра на Националния исторически музей и са признати за национално богатство. Стотиците уникални културни ценности в бившата лятна резиденция на румънската кралица, която се шири на 183 дка, са датирани, заснети, оценени и включени в регистъра на НИМ, съобщи пред медиите директорът на Държавния културен институт Жени Михайлова. Сред тях са архитектурни елементи, каменни пластики, питоси, вази, надгробни плочи, кашпи, които са от римско време, от Средновековието до създадените от началото на миналия век артефакти. Дейностите по идентификацията им е приключила тази година и са станали възможни с подкрепата на директора на НИМ доц.Бони Петрунова и заместника й проф.д-р Иван Христов, които са изпратили специалисти да оценят движимите ценности в Двореца. През новата година голяма част от тях ще бъдат застраховани. Сред произведенията на каменната пластика е тронът от розово-бял мрамор, украсен с глави на лъвове и донесен от Флоренция за кралица Мария. Предполага се, че той е принадлежал на римски патриций. Не по-малко ценна е майоликата до Сребърния кладенец, която владетелката е донесла в лятната си резиденция от Италия. Оригинални са и воденичните камъни, всеки по 1.5 тона, които е трудно да се повдигат от 20 човека.

Това, което отличава Двореца в Балчик от другите културни комплекси у нас и по света, е, че тук всички архитектурни и паркови елементи са оригинални, а не копия или реплики, посочи Жени Михайлова. Тя би тревога, че има случаи да се чупят каменни плочи и дори да изчезват части от уникалните алеи. „Наскоро забелязахме, че се изнасят каменните плочи от настилката край бунгалата, някои от които са по 2 метра. Нито мога да гадая, нито искам да пророкувам кой и закъде ги изнася, но това не бива да остава безнаказано“, заяви Михайлова. Според нея е изключително важно артефактите да бъдат запазени за поколенията. В архитектурно-парковия комплекс, който е паметник на културата, има 46 вили и други сгради.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.