На 18 януари 2020 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за събота, 18.01.2020

10-те най-поръчвани питиета за 2019 година в цял свят

Джъстин Трюдо призова Иран да предаде черните кутии от сваления самолет на Франция

Томислав Дончев: 10-15 млрд. лв. са необходимите инвестиции във водния сектор

3,6 млрд. евро са приходите от международен туризъм за периода януари-ноември 2019 г.

Емил Димитров: Няма вредни емисии от изгарянето на отпадъци в ТЕЦ „Бобов дол“

Групата GRECO поздрави България за борбата с корупцията Страната ни е изпълнила общо 16 от 19 препоръки, отправени през 2015 година

Конър – милиардер на 35?

83-годишна жена почина след удар от кола в Разград

САЩ готвят нови санкции срещу Венецуела

Зеленски не прие оставката на премиера Гончарук

Протестит срещу пенсионната реформа затвори Лувъра

„Студена” източена с подпис на Димов от „Стомана” Синдикатите настоявали да не се спира водата на дружествата

„Труд Уикенд“ – един вестник за два дни

Над 120 милиона честват Кумбха Мела Поклонниците се пречистват с ритуални бани

От 15 януари до 4 март в Праяградж, в северния индийски щат Утар Прадеш, ще се проведе най-големият религиозен фестивал в света – Кумбха Мела, който се очаква да бъде посетен от рекордните 120 млн. поклонници на индуизма. Четири индийски градове на всеки 3 години са домакини на мащабното събитие (виж инфографиката), което по исторически данни се провежда от 634 г. Тазгодишният фестивал е в Праяградж, който получи официалното си име през октомври 2018 г. В епохата на моголите градът е преименуван на Аллахабад (Градината на Аллах), но националистическото правителство на премиера националист Нарендра Моди и запален привърженик на индуизма върна старото му название. Кабинетът на Моди инвестира 650 млн. долара в настоящата Кумбха Мела – над 3 пъти повече от публичните средства, изхарчени за предишното поклонение.

Буквално Кумбха Мела се превежда като Фестивала Кумбха. Според индуистката астрология кумбха съвпада с Водолей, а когато божеството Брихаспати (персонификация на планетата Юпитер) е в този знак, настъпва времето за поклонение. В Праяградж, където се сливат божествените реки Ганг, Ямуна и митичната Сарасвати в чест на едноименната богиня. Именно там милиони индуистки аскети, мистици и поклонници ще извършат своите ритуални бани, за да се изчистят от греховете. А също и да извършат стъпка към прекъсване на самсара – кръговратът на живот и смърт, според индуизма, будизма и други източни религии.

За целта край Ганг се е разпрострял огромен палатков град, върху който местните власти са работили повече от година, за да мине всичко гладко. Освен това за изминалите 12 месеца инфраструктурата на Праяградж е значително модернизирана. Нови пътища и ново летище позволяват лесен достъп до фестивала – полетът от столицата Делхи трае по-малко от час.

GN38690

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.