Над 140 бойци пресъздадоха Нишката операция от 1944 година (СНИМКИ)

Историческата възстановка се състоя на полигон "Беляковец" на Националния военен университет 


Нишката операция от 1944 г. бе пресъздадена на полигон "Беляковец" на Националния военен университет "Васил Левски" във Велико Търново. Събитието бе осъществено с подкрепата на Министерството на отбраната и Община Велико Търново.В мащабната историческа възстановка участваха над 140 реконструктори на исторически събития и курсанти. Пред стотици зрители бяха разиграни бойни действия от периода между 8 и 14 октомври 1944 г.

“Нишката операция на Втора българска армия е знаменателна за българската военна наука“, заяви доц. Момчил Тачев, председател на клуб “Братя по оръжие“, който е от организаторите.

В бойните действия от втората фаза на Втората световна война влязоха реставриран танк Т-34, оригинална транспортна и разузнавателна техника от епохата и последните, налични в България. Бойците бяха въоръжени с пушки “Манлихер М-95, които са използвани в Балканската война, Междусъюзническата, Първата и Втората световна война. На бойното поле имаше оригинални машини от периода – влекач STEYR, който е голяма рядкост, опел Blitz, командирските автомобили Кугър и Феномен Гранит, кабриолет, различни модели на мотори с кош, съветският  ГАЗ-67. Кабрио машината Феномен Гранит е единствената в света реставрирана и действаща. Районът се огласяше от бойни възгласи и яростна стрелба.

"Това е нещо уникално, което се случва и човек на живо може да види не само техниката, да се опита да се потопи в онази обстановка и да наблюдава действията на участници, които са мотивирани от историята. Такива събития са изключително възпитателни, защото показват храбростта, саможертвата, бойната слава. По този начин се търси и помирението с онова, което ни е разделяло. Тази възстановка не е само емоция, но и повод да се замислим за битките и помирението. Да имаме занапред повече възстановки и по-малко битки", заяви ген.Константин Попов, председател на парламентарната комисия по отбрана. 

Присъстващите имаха възможност от близо да разгледат военната техника и да опитат от войнишката боб яхния с изпечен на място от курсанти хляб.

Коментари

Задължително поле