Над 200 деца участваха в Световния ден на водата в Пловдив

Над 200 деца участваха в хепънинга по повод 22 март - Световния ден на водата, който се проведе край Виенския павилион в Цар Симеоновата градина под мотото "Защо хабим водата". Празникът бе открит от заместник-министъра на околната среда и водите Ренета Колева. "Водата винаги е свързана с растенията и животните, което ни показва, че без нея животът на Земята е немислим. Отговорността е на всички хора и институции да опазваме водата, да не замърсяваме водните ресурси и да я използваме разумно“, подчерта заместник-министър Ренета Колева.

Тя уточни, че водата се хаби най-много за битови и индустриални нужди и допълни, че продължават инвестициите в инфраструктурни проекти за подобряване качеството и живота по ОП "Околна среда" и изграждането на пречиствателни станции. "До един месец ще бъде подписан договора с Община Пловдив за водния цикъл на града", съобщи още Ренета Колева.

Ученици от ЕГ "Иван Вазов", СУ "Св. Патриарх Евтимий”, СУ "Пенчо Славейков", ОУ "Елин Пелин" и ОУ "Райна Княгиня" представиха куп интересни екологични макети и проекти, които показаха как да не хабим водата и демонстрираха иновативни идеи за това как виждат икономичното използване на питейната вода. Изпълняващият длъжността кмет на Пловдив Георги Титюков, директорите на РИОСВ-Пловдив доц. Стефан Шилев и на Басейнова дирекция "Източнобеломорски район" Георги Семерджиев бяха силно впечатлени от детските проекти и макети, пресъздаващи кръговрата на водата и екологични идеи за пречистване и повторно използване на водата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България