Над 200 души от екипажа на американски самолетоносач са заразени с COVID-19

Самолетоносачът "USS Theodore Roosevelt"

Над 200 души от екипажа на самолетоносача от военноморските сили на САЩ "USS Theodore Roosevelt" са заразени с коронаовурс. Командирът на кораба Брет Козие се е обърнал към командването на американския флот и Министерството на отбраната на страната с молба да се евакуират от борда 4 хиляди души, пише "Time".

В писмо, изпратено до командването, Козие посочва, че над 200 членове на екипажа са дали положителни тестове за коронавирус. Той чака заповед за прехвърляне на личния състав на брега поради невъзможността да се поддържа социална дистанция на кораба в контекста на разпространението на коронавирусната инфекция. Въпреки факта, че досега никой не е болен, се предлага да се ограничи престоя на борда до една работната смяна предимно на електромеханиците за две седмици, се казва рапорта на командира на самолетоносача.

Изпълняващият длъжността министър на военноморските сили Томас Модли не се съгласи с формулировката на командира на "USS Theodore Roosevelt", като заяви, че ограничените възможности на лазарета на остров Гуам, където сега се намира самолетоносачът, не позволяват карантина на брега и ще трябва да бъдат използвани хотели и палатки, за да се настанят моряците на брега.

Освен това Модли заяви, че атомният самолетоносач не е круизен лайнер и трябва постоянно да се поддържат, контролират и обслужват самолети, реактори, авиационни и корабни средства за поразяване, радиоелектронната система и други.

Коментари

Задължително поле