Над 30 яйца снесе питон фантом

Снимка: Терариум, Минерални бани, община Минерални бани

Йероглифовият питон от терариума в Минерални бани, известен като питона фантом след като миналото лято изчезна и хвърли в паника целия курорт, е снесъл повече от 30 яйца , съобщи Дарик, като се позова на Димка Войникова, която се грижи за екзотичните му обитатели.

По-късно когато 5 метровата змия  се раздвижи пак царствено из клетката стана ясно, че се е крила в тясно пространство между стената и облицовката от гипсокартон на терариума

Експрети по влечугите тогава изразиха опасения, че изживяния  силен стрес, може да увреди здравето на питона и дори да му коства живота. Снесените яйца сега разсейват тези съмнения, като доказват, че змията се радва на отлично здраве. „Много е загрижена и внимателна, съвсем рядко и за кратко се отделя от яйцата. Бъдещата майка, която тежи 50-60 кг се увива на няколко пъти върху тях и така ги топли”, разказва Димка Войникова.

Само веднъж при редките ставания на змията от яйцата Войникова успяла да ги снима. Видимо те са доста по-едри от кокошите, смятат служителите в Терариума. Змиите от този вид мътят яйцата си около два месеца, уточняват те.

Йероглифовият питон дели общо остъклено помeщение с още две влечуги – тигров питон и анаконда.  Затова ще е истинско предизвикателство за женската да опази бъдещето си потомство, коментират заетите в Терариума.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България