Парламентът ратифицира договорите за F-16

Две жени и дете в болница след катастрофа

Премиерът Борисов: F-16 ще са авторитет за всички в региона

17 души са ранени след катастрофа при автородео във Великобритания

Бивш министър експерт по делото „Хитрино“

Да помогнем на Микаела! Музиканти с благотворителен концерт за 12-годишното момиче

Президентът Радев: Роженският събор напомня как с дружни усилия можем да надмогнем апатията и да въздигнем България

Хулиган скъса униформата на полицай Приятелят му мятал камъни по патрулката

Мъж наръга с нож четирима души пред кафене в Хърватия

Каракачанов: Убеден съм, че ако БСП бяха на власт, щяха да купят същия самолет Списаревски управляваше най-модерния за времето си самолет, заяви министърът на отбраната

Народното събрание ратифицира договора за купуване на F-16

„Активни потребители“: 73% от насипния сладолед е замърсен

Вижте по колко държавни субсидии получиха партиите в последния транш по старата тарифа На тези, които не върнаха надписаните пари, са им удържани 30%

Разписанието на БДЖ вече е и в Google Maps

Броят на жертвите в Япония нарасна на 33, подпалвачът искал да отмъсти за открадната идея за анимация

Над 4000 фолклорни изпълнители се събират на Петропавловския събор край Търново

Над 4000 изпълнители се събират край Велико Търново в края на тази седмица, когато ще се състои от най-големите фолклорни събития в България – Петропавловският събор.

Петнадесетото издание на форума ще бъде на 22 и 23 юни край манастира „Св. Св. Петър и Павел“ над Лясковец. Това анонсираха на пресконференция директорът на общинската дирекция „Култура, туризъм и международни дейности“ Нелина Църова, както и кметовете на Лясковец и Горна Оряховица д-р Ивелина Гецова и Добромир Добрев.

Над 140 са певческите групи, повече от 40 – фолклорните формации и състави, 60 са индивидуалните изпълнители. Ще гостуват и близо 20 групи, пресъздаващи обичаи. Най-малкият участник е на 4 години, а най-възрастният – на 88 години, споделиха организаторите.

Съборът е организиран от трите общини – Велико Търново, Горна Оряховица и Лясковец, провежда се под патронажа на кметовете Даниел Панов, Добромир Добрев и Ивелина Гецова.

Със своите певчески, инструментални и танцувални изпълнения участниците ще пресъздадат българския фолклор в цялата му пъстрота. По значимост и реноме Петропавловският събор е сравняван с фолклорните събори в Рожен и Копривщица.

Събитието е с конкурсен характер, подготвени са много награди. Председател на журито, което ще оценява изпълнителите, е проф. Елена Кутева – директор на Националния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.