Над 50 огнеборци, Гражданска защита и доброволци гасиха 5 часа пожар край Търново

Снимка: Pixabay/Архив

В продължение на 5 часа в събота вечерта огнеборци, Гражданска защита и доброволци гасиха пожар между квартал "Чолаковци" във Велико Търново и близкия град Дебелец.

Около 18,30 часа на телефон 112 граждани подали сигнал, че гори гориста местност, която се оказала в трудно достъпен район. Пламъците се забелязваха от километри. За да потушат пожара, огнеборци и доброволци се наложило да газят над 5-6 километра пеша в гъстите драки, за да стигнат до огнището.

Вдигнати по тревога били 20 пожарникари от Велико Търново и Горна Оряховица, горски стражари, а кметицата на Дебелец Снежана Първанова организирала отряд от двадесетина смелчаци с атевета. Наложило се да се действа екстремно и бързо заради силния вятър, който разпостирал пламъците на голяма площ от около 30 декара. За да ликвидират стихията били използвани пръскачки, тупалки и дори на ръка по няколко пъти пренасяли вода.

Благодарение на бързите действия огнената стихия била овладяна и близката иглолистна гора спасена от изпепеляване. Изгорели са единствено сухи треви и храсти.

„Благодаря на огнеборците, на кмета на община Велико Търново Даниел Панов и на доброволците. Дежурни екипи ще останат в района на пожара тази нощ.Обръщам се с апел към всички, които обичат разходките. Пазете природата. Тази вечер бе разходен изключителен ресурс за отстраняване на последици от евентуално човешко нехайство” , коментира кметицата на Дебелец Снежана Първанова.

Причините за пожара тепърва ще се изясняват.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България