Над 60 000 лева за разкопки във Варна

Близо 50 000 лева е отпуснало МК за археологически разкопки край морето. Това съобщи за "Труд" ресорният зам.-кмет на община Варна Коста Базитов.Близо 15 000 лева са осигурени от местния бюджет чрез музея. Със собствени средства ще бъдат подпомогнати проучванията в Джанавара - свещеното място на ранното християнство. Откритата църква с редките мозайки в нея е уникална не само за Балканите. На пари от общината ще разчитат и археолозите за княжеския манастир в местността "Караач теке" край Варна. Втора година МК не отпусна средства , каза научният ръководител на екипа проф. Казимир Попконстантинов. Манастирът "Св.Богородица"е най-големият извънстоличен духовен център на България, строен в края на IXв. със Скрипториум-библиотека, школа и училище, по-голям от този в Константинопол.

С 9 хиляди лева са повече парите от държавата от миналото лято,но за по-малко обекти, каза археологът Игор Лазаренко, зам.-шеф на РИМ Варна.Средствата са предназначени за праисторическото селище в Суворово, за крепостта Петрич кале и за средновековния град Кастрици в резиденция "Евксиноград".

От държавни пари са отразяни пак проучванията в късноантичната крепост на нос Св.Атанас край Бяла. 30 000 лева ще даде общината, за да продължат разкопките, увери кметът на морския град Анастас Трендафилов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони