Над 600 души са получили безплатен адвокат по дела в съдилищата във Великотърновска област

Снимка: Архив

Държавата плаща между 300 и 1000 лв. ако съдът приеме ,че гражданинът е беден

Общо 614 са исканията за безплатна адвокатска защита през тази година във Великотърновска област, които са постъпили и са одобрени от Адвокатската колегия.

Малка част от тях са по Закона за правната помощ, когато се помага на социално слаби. 413 са исканията по наказателни дела. От тях 130 са по досъдебни производства, 27 по бързи, 7 са по заповеди за арест, 20 по прокурорски преписки, 70 по наказателни от общ характер дела, 140 по частни наказателни дела, 13 по касационни производства, 4 по наказателни от частен характер дела,4 по административно-наказателни.

50 са случаите на искан служебен адвокат по изпълнителни дела, при които обаче адвокатският хонорар се плаща от взискателя. Има и 134 молби за безплатен адвокат по граждански дела. Обикновено правна помощ по граждански дела се допуска при разводи ,издръжка, родителски права, установяване или оспорване на произход на родител, делби, казуси по Закона за защита от домашно насилие ,Закона за задълженията и договорите, Закона за отговорността на държавата и общините за вреди.

Оказва се, че държавата плаща между 300 и 1000 лева на адвокат при поемане на дело. Най-скъпа е тарифата по дела за убийства. Заради конституционното право на защита и регламента в ред международни документи, България е въвела механизми, които дават право на всеки да ползва адвокат.

Рекордьор по назначени безплатни адвокати е осъденият на доживот Георги Вълев от "Килърите".

В момента затворникът води повече от 5 дела само в търновските съдилища –за нарушени човешки права, за уронено добро има зад решетките, за липса на добри условия в следствен арест и т.н. По всички тях той ползва правото си да подава декларация за бедност поради липса на доходи като затворен с доживотна присъда без право на замяна за лихварство и поръчителство на две убийства. Декларациите се подават до съответния съд, който прави искане до адвокатската гилдия. Засега няма нито един отказ за служебна защита. Отделни са разходите на държавата за конвоиране на Вълев от затвора от Ловеч до Велико Търново със съдебна охрана, жандармерия и полиция.

В момента Вълев чака решението на Апелативния съд във Велико Търново около искането за конфискация от държавата на имоти за 3,6 млн.лв.от комисия „Антикорупция“. Делото бе прекратено с определение на Окръжния съд още от 27 април тази година, но скандалната новина стана публично известна през юни, когато трябваше да тръгне обявения в „Държавен вестник „процес. Окръжните Съдът отказа на КПКОНПИ да отнемат в полза на държавата имущество,придобито от престъпна дейност,защото искането имало 7-годишна давност, а трябвало да не надминава 10 месеца, за което "Труд" писа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони