Над 70 доброволци се включиха в мащабна екоакция в Търново

Над 70 доброволци и ентусиасти, сред които и лекари, направиха в неделя мащабна екоакция около основната сграда на Старата болница и почистиха района. Теренът беше потънал в боклуци и растителност от десетилетия. Организатор на пролетното почистване около здравното заведение бе гражданската група "Доброволно чистене- Велико Търново", чиито организатор е Владислав Ванков. ФБ- групата организира съвместни инициативи с друга неформална формация в града- „TarnovoRuns“.

"Планирали сме поредица от такива екологични кампании, като в близко време смятаме да почистим участъци от поречието на река Янтра", сподели Калин Василев, по- популярен в старата столица като Калинба Василев и основоположник на „Tarnovo Runs“.

Идеята възникнала спонтанно и получила радушен прием сред медиците. Освен доброволците от гражданската формация, се включили лекари, медицински сестри, акушерки и шофьори на линейки. Участвали и повече от 20 студенти, както и семейства с деца. За акцията от Фейсбук разбрали и чужденци, които работят в кол център във Велико Търново, като с особено усърдие се включили четирима белгийци и една португалка. смет

"Акцията започна в 11 часа, като бяхме осигурили 150 чувала и ръкавици за всички", разказа Калин Василев.

Доброволците се захванали да чистят целия район около основната сграда, в която са настанени "Родилно отделение", "Ортопедия", "Неонатология", "Рехабилитация" и др.

"Първо проведохме инструктаж за безопасност, тъй като често има остри предмети и счупени стъкла и бутилки. Няколко младежи с храсторези почистиха основно дървесна и храстовидна растителност", сподели Василев.

По думите му районът не е почистван от години, тъй като в шахтите имало напластена повече от метър шума.

Преди около два месеца същите инициатори привлякоха над 100 доброволци и почистиха района около църквата „Свети Спас“ във Велико Търново, строена от Колю Фичето.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони