Над 700 души са евакуирани по море от горските пожари около Атина

лодка

Над 700 души са били евакуирани по море през изминалата нощ от горските пожари, които бушуват около гръцката столица Атина, съобщи заместник-министърът на търговския флот Нектариос Санториниос, цитиран от Асошиейтед прес.

Загиналите до момента, по данни на пожарната служба, са 49.

Бреговата охрана съобщи, че е открила 19 души в морето и ги е спасила, а други 696 души са събрани от плажове и други крайбрежни зони с лодки.

Пожарите са два - единият на около 50 км западно от Атина в Кинета, а другият - североизточно от столицата, близо до Рафина. Те избухнаха вчера и се разгоряха бързо от силния вятър, обхващайки населени райони в популярни зони за почивка край морето.

Пожарната служба съобщи, че 156 възрастни и 16 деца са хоспитализирани. Единайсет от възрастните са в сериозно състояние.

Вятърът достигна скорост от 80 км/ч, докато властите впрегнаха целия си флот от спускащи вода самолети и хеликоптери в борбата с огъня. Испания изпрати два самолета-амфибия, а Кипър - 60 пожарникари. Израел и Турция също предложиха помощ.

Военни дронове летят във въздуха и помагат на властите да насочват над 600-те пожарникари, които се борят с пламъците на земята, съобщава още АП.

Районът на пристанището се е превърнал в импровизирана болница, където парамедици преглеждат оцелелите. Някои от тях са само по бански, пристигайки с лодки на бреговата охрана и частни плавателни съдове.

Това е най-смъртоносният сезон на пожари в Гърция от повече от 10 години. Над 60 души загинаха при горски пожари в района на Пелопонес през 2007 г., припомня АП.

"Това бе трудна нощ за Гърция", каза гръцкият премиер Алексис Ципрас, който съкрати визитата си в Босна и Херцеговина и се върна в Атина.

Дъждът, който валя над гръцката столица снощи, подмина двата големи пожара, отбелязва АП. Обилни валежи се очакват в сряда в Южна Гърция.

Коментари

Задължително поле