Над 900 стопани от Шуменско получават по 300 лв.

Общо 917 стопани от Шуменско, отглеждали прасета в 20-километровата зона около големи ферми, които ги ликвидираха, ще получат по 300 лв. за дезинфекция.

Това бе оповестено на заседание на областната епизоотична комисия във вторник. В региона превантивно от кочините във фризера посред лято попаднаха 1 686 прасета. Изплащането на средствата започва след 1 септември. В община Шумен ще бъдат подпомогнати 238 лични стопанства, в община Велики Преслав - 188, в Смядово - 194, в Каспичан- 134, в Никола Козлево- 77, в Нови пазар- 43, в община Каолиново - 26, в община Върбица- 10 и в община Хитрино-7 стопанства.

Всички стопани са подписали декларации, че няма да отглеждат свине в следващите 12 месеца.

След този срок, ако те искат да възстановят стопанствата си, ще трябва да се съобразят с новите изисквания. В лично стопанство ще могат да се отглеждат до 3 прасета само за угояване, без майки и нерези. Животните от тези малки стопанства няма да могат да се местят на друго място. Само при спазване на тези условия стопанството ще може да бъде регистрирано.

Епизоотичната комисия реши да се удължи до 8 октомври забраната за добив на дървесина от местността "Елешница" в община Върбица, където бе констатиран случай на АЧС при диво прасе. Извозването на складираните дърва е разрешено.

В Шуменско няма случай на чума по домашни прасета, непрекъснато се вземат проби за изследвания. Последно са изпратени 8 проби от отстреляни диви свине и 5 от свиневъдни комплекси, като се очакват резултатите.

Коментари

Задължително поле