Наемите в София - повече предлагане на високи цени

Очаква се купувачите на имоти да станат все по-взискателни.

Брокерите не очакват промяна на пазара през следващите месеци

До 400 евро за двустаен

За тристайните искат до 550 евро

Въпреки пандемията от Covid-19 на пазара на жилища под наем в София предлагането в момента е на стабилни цени, а търсенето - голямо. Наемните нива варират в диапазон от 250 евро до 400 евро за двустайни и от 400 евро до 550 евро за тристайни апартаменти, казаха за “Труд” брокери на имоти.

Много от собствениците на жилища в София след въвеждането на извънредното положение излязоха от пазара на краткосрочни наеми (за отдаване на туристи чрез платформи като Booking и Аirbnb) и се включиха на пазара на дългосрочните наеми. Тъй като заради ограниченията за пътуване туристите, а съответно и приходите от тях, намаляха, собствениците на апартаменти потърсиха наематели, които ще останат в жилището за дълъг период от време.

В момента липсват индикации за промени на наемите. Брокерите считат, че нивата им ще останат без съществени промени през следващите месеци. По-видими изменения може да настъпят в други направления на пазара на имоти като поведението на купувачите, което ще става все по-сложно и многопластово. Очакванията се те да бъдат все по-взискателни при избора си на жилище.

“Трудните икономически времена, които ни предстоят, заедно със спада на възрастовата граница на купувачите, ще направят процеса по сключване на сделка по-бавен и предизвикателен. Младите купувачи ще искат не просто двустаен апартамент с южно изложение. Те ще имат поредица от специфични изисквания, поведението им ще бъде трудно за прогнозиране. От ключово значение ще бъде посредниците да бъдат гъвкави, да изпробват алтернативни подходи към клиентите и да познават много добре поведението и вкусовете им. Предстои да видим осъвременяване на пазара на жилища с акцент върху силно индивидуализиране на тенденциите”, казва брокерът Люба Атанасова.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти