Назначават от 1 септември социални асистенти в Пловдив

От 1 септември 2019 г. Община Пловдив започва назначаването на социални асистенти, които преди това са подали заявления. Право на тази социална услуга имат децата с увреждания над 50% с чужда помощ, хора с чужда помощ с увреждания над 90% и деца без чужда помощ над 90% увреждания, съобщиха от местната администрация.

От 1 април в дирекция „Социално подпомагане“, която се намира на бул. „Руски“ № 13, се подават заявления от заинтересованите лица, където се прави индивидуална оценка на потребностите. Те получават и направление колко часа на месец трябва да получават лична помощ, като максимално това са 168 часа.

„Около 2000 човека имат право на чужда помощ. До момента около 200 от тях са подали за оценки и под 100 са подалите за лични асистенти. Надяваме се с приближаване на крайния срок бройката да се увеличи“, посочи заместник-кметът Георги Титюков. Той уточни, че законът дава право на избор – за децата до 18 г. да получават цялата сума от 930 лв. или да се откажат от 380 лв. от тях, за да получат личен асистент, когато е на 8 часа. Когато часовете са по-малко, по-малка е и сумата, от която да се откажат. Така хората пресмятат в зависимост от оценката за часовете и виждат кое е най-доброто за тях, обясни още заместник-кметът.

Заедно със заявлението с избран асистент се приема и заявлението на кандидата за асистент. В случаите, когато не е избран такъв, общината трябва да предложи лице.

„Към момента не достигат 4 асистента, но правим всичко възможно да ги осигурим. Община Пловдив е обявила, че търси лични асистенти и в „Бюрото по труда“ и на сайтовете за работа. Възнаграждението е минималната работна заплата, плюс клас прослужено време 0,6 % за всяка година “, заяви Веселина Ботева директор дирекция „Социална политика“.

Личният асистент се назначава до срока на ТЕЛК решението, след като то бъде подновено, се подновява и договорът на личния асистент.

Изискванията към социалните асистенти е да не за осъждани по закона за домашното насилие и да не са поставени под запрещение, може да са в пенсионна възраст, в надтрудоспособна възраст или да бъдат назначени на втори трудов договор. Те може да са близки или роднини на хората, които имат нужда, както и да са външни за семейството.

Коментари

Задължително поле