Най-бързият спринтьор

Японски електромобил ускорява за 1,69 секунди от 0 до 100 км/ч

От 0 до 100 км/ч за по-малко от 2 секунди! Като абсолютен рекордьор в спринта сред серийните коли се очертава Aspark Owl. Електрическият модел на японската инженерна фирма Aspark бе представен в готов за производство вариант преди броени дни на изложение в Дубай. Той ускорява от 0 до 100 км/ч за 1,69 секунди, което е по-бързо дори от хиперавтомобила Bugatti Chiron с бензинов двигател W16 с 4 турбокомпресора и мощност 1500 к.с.

Японската „светкавица” е значително по-мощна и по-лека. Aspark Owl се задвижва от четири електродвигателя (по един за всяко колело) с общ ресурс 2012 к.с. и въртящ момент 2000 Нм. Каросерията е изработена изцяло от карбон и благодарение на това теглото на автомобила с батериите не надвишава 1900 кг.

С височина 99 см това е най-ниският сериен хиперавтомобил. Добрата аеродинамика допринася за спринтьорските качества, а те са удивителни и по отношение на ускорението от 0 до 300 км/ч, което отнема само 10,9 секунди. При висока скорост се активира адаптивен спойлер, който увеличава притискателната сила към асфалта за по-добро сцепление.

Благодарение на голямата батерия с капацитет 64 киловатчаса автомобилът изминава до 450 км с едно зареждане. Водачът може да използва наличната енергия по различен начин в зависимост от режима на работа на автомобила, който избере – комфортен, спортен, за лошо време и за максимално представяне. Малцина обаче ще имат възможността да се насладят на тази кола, тъй като производството в първата година ще бъде ограничено до 50 екземпляра, които вече са разпродадени на цена от 3 милиона евро без данъци и такси.

Коментари

Задължително поле