Най-високите хора в света са турци

Султан и Румейса не се познават, но държат световни рекорди за гигантизъм

Най-високите хора в света са Султан Кьосен и Румейса Гигли от Турция. Въпреки, че двамата никога не са се виждали и запознавали, вече няколко години те държат рекордите за най-високите хора на планетата. 27-годишната Румейса има удивителна история. Тя се ражда в 8 месец, а нейната майка се притеснява, че е недоносена. Уви, бебето се появява на бял свят с впечатляващите почти 6 килограма, което изумява лекарите в родилния дом. Специалистите още тогава си дават сметка, че нещо с новороденото не е наред. Съмненията им се оказват основателни – Гигли е със Синдром на Уивър. Болестта води до неконтролируем растеж. Румайса се превръща в първият гигант в Турция и 27 случай в света.Преди 10 години тя започва да получава всички възможни титли в „нейната“ категория: "Най-високата жена тийнейджър“, „Най-високата жена в света”, “Най-големи женски ръце”, “Най-дълги женски пръсти”, “Най-дълъг гръб на жена”.

Наскоро 27-годишната жена осъществи своята най-голяма мечта – да се качи на самолет. За целта бе нужна предварителна подготовка от страна на авиолинията, съгласила се да я транспортира до Америка. Турските авиолинии премахнаха 6 седалки, за да могат да подсигурят носилка и специално легло на Румайса. Гигли сбъдна мечатата си и кацна в Щатите, където иска да се усъвършенства като компютърен специалист.„Титлите не ме радват, аз непрекъснато имам физически неразположения и болежки заради ръста си. Малките деца пък не вярват, че съм истински човек и питат родителите си дали съм живо същество или робот“, сподели неотдавна Румайса в своя инстаграм канал.

Историята на Султан Кьосен също е като за книга. Той е висок внушителните 251 см. Според класациите той се нарежда на седмо място по височина в цялата човешка история досега.

Турският земеделец от кюрдски произход обаче също, подобно на Румайса Гигли, никак не е очарован, че му се налага да държи топа в класацията. 

Кьосен споделя, че непрекъснато се бори със своето състояние, не може да се движи без патерици или без чужда помощ. 
Растежът на Кьосен е породен от състоянията гигантизъм и акромегалия, причинени от тумор, засягащ неговата хипофизна жлеза.

Любопитен факт е, че през първите дни на 2023 г. местна болница в Гана докладва за значително по-висок ръст от страна на младия Сулемана Абдул Самед (с прякор Авуче), но данните все още не се приемат за правдоподобни, тъй като институцията не разполага с кредитирани мерни прибори. Половин година преди тази дата Самед е измерен от журналисти, като е бил все още с десетина сантиметра под ръста на Султан Кьосен. Неговият гигантизъм обаче е тежък и в активна фаза, поради което е доспутимо да изпревари турчина, макар здравето му да е много застрашено.

“Не успях да завърша училище заради ръста си, затова започнах да помагам на семейството си в полето и в градината. Изпитвам много сериозни затруднения да си намирам дрехи, затова всичко за мен се шие по поръчка. Аналогична е работата с обувките – не съществува такъв номер. Измериха наскоро стъпалата ми – близо 40 сантиметра...

През 2010 г. Кьосен се подлага на „Гама нож“ лечение за неговия тумор на хипофизата във Вирджинския университет с осигурени медикаменти за контрол на прекомерните нива на растежния хормон. През март 2012 е потвърдено, че лечението проработва.

През октомври 2013 г. Кьосен се жени за сирийката Мерве Дибо, която е с десет години по-малка от него.

В интервю той заявява, че най-големият проблем с неговата съпруга е комуникацията, тъй като той говорил турски, а тя арабски. Двойката се развежда през 2021, уповавайки се на езиковата бариера като един от ключовите проблеми. Кьосен се надява да се ожени пак някой ден.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл