Парламентът окончателно отложи стартирането на тол системата до 1 март 2020 г.

Задържаха мъж за изготвяне на фалшиви документи в Силистра

Дете в болница, съсед го би с пръчка

Вижте колко похарчиха партиите в предизборната кампания за евровота

Три реактора на руска АЕЦ бяха изключени аварийно заради късо съединение

Кметът на Търново разпореди проверка по случая със затиснатото от гума дете В зоната за фитнес има табела, че се ползват от лица над 18 години

„Орлите“ срещу 108-годишен исландски клуб

Борисов разгледа снимачната площадка на „Откраднат живот“ (СНИМКИ)

Нов заместник-председател встъпи в длъжност във Варненския окръжен съд

Треньорът на „Лудогорец“: Ще има санкции

Д-р Иван Димитров се призна за виновен за убийството на Жоро Плъха, може да бъде осъден още днес

Почина проф. д-р на и.н. Иван Душанов

Евакуираха 130 пътници, заради сигнал за бомба в самолет на летището в Белград

Кметът на Белица подкара багер

Урсула фон дер Лайен иска всяка страна от ЕС да й предложи по един мъж и една жена за еврокомисар

Най-голям ръст при заемите до 250 хил. лв.

Най-голям ръст при кредитирането има при заемите за граждани със суми между 100 хил. и 250 хил. лв.

При домакинствата увеличението е по-бързо

73% от финансирането за бизнеса са големи кредити над 1 млн. лв.

При кредитите за граждани най-голям ръст от над 20% за година има при заемите в размер между 100 хил. и 250 хил. лв., сочат последните официални данни на БНБ. Това са предимно кредити, които взимат хора със високи доходи за покупка на имоти. Но много граждани със свободни професии като адвокати или лекари например взимат кредити като физически лица, но инвестират парите в бизнеса си. Именно тези сравнително големи заеми имат най-голям дял в отпуснатите от банките средства на домакинствата.

При заемите за домакинствата между 250 хил. и 500 хил. лв. също има сериозен ръст от 17%. Но при броя на най-големите заеми за граждани за суми между 500 хил. и 1 млн. лв., както и над 1 млн. лв., има спад съответно с 20% и 32%, сочат данните на БНБ. Кредитите за граждани в размер над 1 млн. лв. намаляват със 107 броя за година и достигат 219.

С изключение на най-големите заеми, при всички останали кредити за домакинствата има сериозен ръст. Като например броят на малките кредити до 2500 лв. нараства с 12%. В резултат общият броя на заемите за домакинствата се увеличава с 11,8% за година до 2,94 млн. А общата отпусната сума от банките на граждани нараства с 11%, или с 2,19 млрд. лв. до 22,16 млрд. лв.

Ръстът на кредити за домакинствата значително изпреварва увеличението на финансирането за бизнеса. За година фирмените кредити намаляват с 1,1% до 150 хил. броя, а отпуснатите чрез тях средства се увеличават само с 5,4% до 33,36 млрд. лв. Като сериозен ръст има само при най-големите фирмени заеми в размер над 1 млн. лв. При останалите кредити за бизнеса има или минимален ръст, или дори спад в броя на заемите и в обема на отпуснатите средства.

Заемите за фирми в размер над 1 млн. лв. за година се увеличават с 216 и достигат 5080 броя. Същевременно отпуснатите чрез тях суми нарастват с 6,8%, или с 1,56 млрд. лв., до 24,44 млрд. лв. Оказва се, че големите заеми са двигателят на кредитирането. Те са осигурили 92% от реализираното за година увеличение на фирменото кредитиране, както и над 40% от общия ръст на кредитите за граждани и фирми. Големите заеми над 1 млн. лв. представляват 73% от общия обем на фирменото кредитиране.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.