Най-известните размени на затворници между Москва и Вашингтон

Константин Ярошенко, Ана Чапман и Рудолф Абел

Русия и САЩ практикуват това от много години - още от времето на СССР.

1986 г. беше плодотворна година

Тази седмица съдът в Химки осъди американката Бритни Грийнър на 9 години затвор за контрабанда на хашиш. Според съобщенията в медиите САЩ планират да я разменят с руснака Виктор Бут, който излежава присъда в САЩ. Ако този обмен се състои, той няма да е първият в историята на отношенията между Москва и Вашингтон, а изданието „Газета.Ru“ ни припомня най-шумните подобни случаи, за това как Русия и СССР си размениха затворници със САЩ.

Американската баскетболистка Бритни Грейнър беше задържана на 5 март при преминаване на митнически контрол. В вещите u е открито забраненото в Русия масло от хашиш. Образувано беше наказателно дело по два члена: контрабанда и притежание на наркотици. Сега американската страна поставя въпроса за завръщането на Грейнър в родината u. На 27 юли американските медии съобщиха, че Вашингтон предлага да размени нея и Пол Уилън, американец, осъден в Руската федерация за шпионаж, за Виктор Бут, руснак, затворник в американски затвор. Прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков отбеляза, че все още няма конкретни договорености между Руската федерация и САЩ за тази размяна.
Москва и Вашингтон практикуват размяна на своите граждани от много години - още от времето на СССР.

Пилот за студент

Един от най-известните размени между Русия и САЩ се случи съвсем наскоро. На 27 април руският пилот Константин Ярошенко се завърна в родината си. Той беше арестуван в Либерия през 2010 г. и беше отведен в САЩ. На 7 септември 2011 г. американски съд го осъди на 20 години затвор по обвинение в подготовката за транспорт на голяма пратка от наркотици.
В същото време самият Ярошенко отбелязва, че след разпадането на СССР не се е занимавал с превоз на товари, а е работил като експерт по техническото състояние на самолетите. Съпругата му обясни, че той е отлетял за Либерия, за да подпише договор за сътрудничество.

Ярошенко беше разменен за американския студент Тревър Рийд, осъден в Русия през 2020 г. Рийд през 2019 г. в нетрезво състояние нападна служители на реда в Москва. През 2020 г. съдът го осъди на девет години затвор, и той беше преместен в една от мордовските колонии. Съдът поиска от него да заплати и 200 000 рубли като обезщетение за неимуществени вреди в полза на двама пострадали полицаи.

Чапман за Скрипал

На 9 юли 2010 г. се състоя още една шумна размяна за XXI век между САЩ и Русия. На този ден на летището във Виена Москва размени четирима руски граждани срещу десет души, арестувани в САЩ по обвинения в незаконна дейност в полза на Русия. Американските служители на реда обвиниха Ана Чапман, Ричард и Синтия Мърфи, Хуан Лазаро и Вики Пелаес, Майкъл Зотоли, Патриша Милс, Михаил Семенко, Доналд Хауърд Хийтфийлд и Трейси Ли Ан Фоли в шпионаж. Руското външно министерство призна, че сред тези хора има и руснаци.

Игор Сутягин, ръководител на отдела на Института за САЩ и Канада на Руската академия на науките, Генадий Василенко, бивш заместник-ръководител на службата за сигурност на телевизионната компания NTV Plus и бившите служители на Службата за външно разузнаване и на ГРУ Александър Запорожски и Сергей Скрипал заминаха за САЩ от Русия.

Съветски шпионин за съветски учен

1986 г. беше плодотворна година за размяна между САЩ и тогавашния СССР. На 11 февруари съветската страна обмени дисидента Натан Щарански, двама граждани на ФРГ и гражданин на Чехословакия, сътрудничили на американското разузнаване, срещу чехословашките разузнавачи и арестуваните в Ню Йорк съпрузи Карл и Хана Кьохер, съветския разузнавач Евгений Земляков, полякът Йежи Качмарек и немецът Детлеф Шарфенорт.
През същата година, на 5 октомври, СССР и САЩ размениха Генадий Захаров, агент на разузнаването, служител на съветската мисия в ООН, и американския журналист, ръководител на кореспондентското бюро на U.S. News and World Report Николас Данилов. И двамата бяха обвинени в шпионаж.

Като част от същото споразумение съветският физик, основател на Московската хелзинкска група Юрий Орлов беше експулсиран в САЩ. През 1977 г. той беше арестуван и осъден на седем години затвор и пет години заточение по член 70 от Наказателния кодекс на РСФСР за „Антисъветска агитация и пропаганда“. Освобождаването и депортирането на учения е в резултат от преговорите между Михаил Горбачов и Роналд Рейгън. Орлов е лишен от съветско гражданство и насилствено е изгонен от страната. През 1986 г. той става професор в университета Корнел.

Двама срещу пет

Друга известна размяна, както случая с Ярошенко, се състоя на 27 април, но през 1979 г. Тогава съветските власти върнаха двама съветски офицери от разузнаването Валдик Енгер и Рудолф Черняев, които действаха под прикритието на секретариата на ООН, а в замяна бяха освободени от затвора Александър Гинзбург, Валентин Мороз, Георгий Винс, Марк Димшиц и Едуард Кузнецов и изпратени в САЩ.

Енгер и Черняев бяха задържани през май 1978 г., докато се опитват да получат секретни документи от един тайник. Те бяха осъдени на 50 години затвор.

Двама от петимата дисиденти бяха осъдени в СССР за опит за отвличане на самолет за Швеция през май 1970 г., а останалите бяха обвинени в антисъветска дейност.

Съветски агенти срещу американски свещеник

На 11 октомври 1963 г. се провежда размяна на двама души от двете страни на САЩ и СССР. Двама съветски агенти, арестувани в САЩ - бившият служител на секретариата на ООН Иван Егоров и съпругата му Александра, бяха разменени за американския свещеник Уолтър Чишек, осъден през 1941 г. по обвинения в шпионаж. Отец Уолтър прекарва почти 23 години в съветските затвори и лагери.

Абел за Пауърс

Първата размяна на високопоставени разузнавачи се състоя на 10 февруари 1962 г. На този ден на моста Глинике, свързващ ГДР и Западен Берлин, съветският разузнавач Рудолф Абел беше разменен за петима американски граждани, включително и пилота Франсис Пауърс, който беше свален по време на разузнавателен полет близо до Свердловск (сега Екатеринбург).
Абел (истинското му име и фамилия са Вилям Фишър) е в САЩ от 1948 г., където изпълнява задачата да идентифицира степента за възможен военен конфликт с тази държава, да създава незаконни комуникационни канали и да получава информация за икономическата ситуация и военния потенциал.

Той сам се нарече Рудолф Абел при ареста си на 21 юни 1957 г. Всъщност това беше името на неговия вече починал приятел по онова време. На 15 ноември същата година американския съд го осъди на 32 години затвор.

Съветското разузнаване води дълга борба за освобождаването на Абел, която се ускорява, след като американски разузнавателен самолет U-2, пилотиран от пилота Франсис Гари Пауърс, е свален в района на Свердловск на 1 май 1960 г. Самият той се катапултира с парашут и след приземяването си е арестуван и осъден на десет години затвор.
В деня на размяната на Абел и Пауърс СССР трябваше да предаде на САЩ и студента от Йейл Фредерик Прайър, арестуван за шпионаж в Източен Берлин през август 1961 г., и младия американец Марвин Макинен от Пенсилванския университет, който излежаваше присъда за шпионаж в затвора в Киев. Трансферът на Прайър се състоя в същия ден, а Макинен беше трансфериран един месец по-късно.

След завръщането си в Москва Фишер е изпратен на лечение и почивка, след което продължава да работи в централния апарат на външното разузнаване. Умира през 1971 г. на 68 години.
Пауърс работи като пилот-изпитател в родината си, а след това е пилот на хеликоптер за една телевизионна компания. През август 1977 г. той загива при катастрофа с хеликоптера, на който е пилот, докато се връща от снимки на горски пожари в района на Лос Анджелис.

Превод за “Труд” - Павел Павлов

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят