Най-младата депутатка: Деинституционализацията на децата от домовете у нас се превърна в бизнес

„Предоставянето на услугите за деца в риск на търговски дружества или така наречената деинституционализация стана бизнес у нас”,алармира в Пловдив най-младата депутатка в 44-ото Народно събрание Теодора Халачева. Тази своя констатация народният представител от коалиция „БСП за България” направи след отговора, който получи от социалния министър Бисер Петков относно квалификацията на персонала в Центъра за настаняване от семеен тип в град Карлово.

Най-младата депутатка: Деинституционализацията на децата от домовете у нас се превърна в бизнес

Въпросният център стана злополучно известен с разкрития на деца, настанени там, които се оплакаха от служителите. „Министър Петков призна, че в голямата си част персоналът няма нужната квалификация и опит за работа с деца в риск. Ръководителят е икономист, педагогът е филолог, социалният работник е политолог по образование. Останалите трима служители в центъра са със средно образование, един с основно, като има и три незаети щатни бройки”, съобщи Теодора Халачева. По думите й, децата в риск се нуждаят oт специализирана и компетентна грижа, а предоставяната от фирмите услуга не отговаря на тези критерии.

„Всъщност такива не са заложени и в нормативната уредба, което е повече от нелогично”, подчерта народният представител. Затова Теодора Халачева настоява този пропуск да бъде отстранен. „Нормативната база трябва да е съобразена с Конституцията ни и с Конвенцията за закрила на детето”, поясни Халачева. Според нея държавата трябва да бъде изключително взискателна и безкомпромисна по отношение на фирмите, които изпълняват услугите за деца в риск, особено в частта за назначения персонал. „Целта на едно търговско дружество е да намали разходите си, поради което се наема и по-ниско квалифицирани служители на по-ниски заплати. Но целта на държавата е да защити децата в риск и да се погрижи за тях по най-добрия възможен начин”, категорична е пловдивската депутатка от левицата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони