Най-охраняваната граница в света през далекоглед (СНИМКИ)

Снимки: Цветан Томчев

Демилитаризираната зона между Северна и Южна Корея е превърната в печеливш атракцион

Хиляди туристи от Южна Корея и гости на Сеул от цял свят посещават всеки ден демилитаризираната зона на границата между Северна и Южна Корея, наречена DMZ и превърнат в печеливш атракцион. Мрачните събития за корейците след Втората световна война разделили един народ на два враждуващи идеологически лагера.

Северна Корея от десетилетия провежда агресивна политика и извършва непрекъснати провокации към Юга. Най-шокиращи са прокопаните четири тайни тунела с цел военна атака срещу южния съсед. По информация от избягал от комунистите севернокореец през 1978г. е разкрит Тунел номер 3, централната атракция за туристите днес.

Тунелът слиза на 73м. под земята, дълъг е около 1635 м., широк е два метра и ако е бил довършен, без да го разкрият, е било пресметнато в Южна Корея да нахлуят незабелязано 30000 пехотинци само за един час.

Четири километрова полоса разделя двете държави, и за да се "надникне" в отсрещната страна е необходим телескоп. Ние успяхме да снимаме през визьора на един от десетките телескопи от наблюдателната кула Дора. От нея се виждат ж.п. линии, наблюдателни вишки, бодливи заграждения и в далечината отсрещния град Киджонг донг.

Подземната разходка из Тунел 3 е с модернизирано електрическо миньорско влакче и се стига до кота - 73 м. После се ходи около 300 метра до желязна врата с малък прозорец, от който на севернокорейска територия се вижда огромна зала под земята, в която е трябвало да се позиционират атакуващите войници. Температурата е 15 градуса, бучи подземна река, помпи връщат на повърхността пропадналата вода. Снимането е забранено и туристите трябва задължително да оставят камери и телефони в специални сейфове в началото на маршрута.

Коментари

Задължително поле