Наказаха директорка за удавено дете от дом

Съд

Условна присъда 1 г. затвор с 3-годишен изпитателен срок наложи окръжният съд в Шумен на Севилина Колева, директор на Дома за деца с умствена изостаналост в с.Васил Друмев "Калинка" за момче, което се удави на неохраняем плаж. Наказанието е за причиняване по непредпазливост смъртта на 17-годишен възпитаник, поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, става ясно от съдебното решение. То може да се обжалва пред апелативния съд във Варна, а директорката засега дължи 752 лв. деловодни разноски.

На 3 септември м.г. след решение на социално-педагогическия съвет деца от дома заминали на еднодневна екскурзия с плаж в курорта Камчия. Групата посетила неохраняем плаж, който бил сигнализиран с табели, че къпането в района е забранено.

Според обвинението, директорката не се съобразила с предупредителните табели и без да осигури необходимите водни спасители и медицински персонал, разрешила на децата да се къпят в морето при вълнение от 2 бала. Две момчета влезли да се къпят с придружител от персонала на дома и едно от тях се удавило. Тялото на 17-годишния С.К. изплувало чак на 5 септември.

Установени са нарушения на Наредбата за водноспасителната дейност и инструкцията за организация на тази дейност и обезопасяване на водните площи при провеждане на детски и ученически отдих.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право