Накъде върви Кипър

На една крачка от курорт до гореща зона?

САЩ търсят повод за нови военни бази в Средиземно море

В Левантийско море се ескалира борбата за разработването на нефтени и газови находища. Властите на Гърция и Кипър се надяват, че САЩ ще помогнат да се внесе положителен принос в разрешаването на конфликта с Турция, която Никозия обвинява, че разрушаването на суверенитета на страната чрез проучването на залежите в нейната изключителна икономическа зона.

Да припомним, че остров Кипър е разделен на две държави - турската република Северен Кипър, която не е призната от ООН, и република Кипър с население от гърци, която е част от ЕС. На територията на Република Кипър има две военни бази на Великобритания - Акротири и Декелия. Турция смята, че Република Кипър, с това, че нарича своите крайбрежните води за нейната изключителна икономическа зона и граница на ЕС, нарушава международното право. Никозия от своя страна също обвинява Анкара в нарушаване на международното право и нейния суверенитет. ЕС през юли 2019 г. вече наложи серия от санкции срещу Турция.

В началото на октомври Турция изпрати сондажния кораб Yavuz във водите на Кипър, без да разкрива точните координати на неговата дестинация. Никозия предполага, че става дума за участък 7, където разрешение за сондаж е издадено от италианската компания Eni и на френската Total. Турция обяви, че Yavuz вече започва работа. По-рано турците пробиха два сондажа.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео посети Гърция. САЩ и ЕС подкрепят Никозия и изискват Турция да спре своята работа в морето, но Помпео изключва възможността за военно разрешаване на конфликта между двамата съюзници на САЩ в НАТО.

„Турският президент Реджеп Таип Ердоган обяви готовността на своята страна да защитава правата на кипърските турци на офшорни полета на полезни изкопаеми, включително с използването на въоръжени сили. Кипърското правителство обвинява Турция в „незаконно сондиране в окупираната територия“ и в липсата на готовност на Анкара да реши кипърския проблем. Турските власти, напротив смятат, че мирното разрешаване на кипърския конфликт на фона на последните събития може да се ускори. Според министъра на енергетиката на Турция Танер Йълдъз енергийните ресурси, които са причина за война по целия свят, в Кипър ще бъдат „причина за помирение“, пише гръцкият журналист Василис Макридис.

Със съкращения, превод за „Труд” Павел Павлов

Коментари

Задължително поле