Наложени са 116 възпитателни мерки на деца с противообщестевни прояви в Търговище

Снимка: Архив

230 часа общественополезен труд са положени от деца, унищожавали обществено имущество

Палеж, бягство от дома, притежаване на наркотици, кражба на кола са част от престъпленията и противообществените прояви на непълнолетни в Търговище миналата година. Това стана ясно при представянето на отчета на местната комисия, която се занимава с такива прояви, съобщиха от общинската управа в града.

Анализът показва, че има намаляване на регистрираните случаи спрямо предходната година. Най-разпространени отново са кражбите. Има увеличение на повреждането и унищожаването на обществено имущество, като тези прояви са стигнали 12 броя. Установен е случай и на жестокост към животно.

През годината са били образувани 55 възпитателни дела. Работено е с общо 63 деца, извършили различни прояви. Най-малките са две момчета на 9 години. Тези пък, които имат повече от 1 случай, са 8.

През годината са наложени общо 116 възпитателни мерки на децата и 5 на родителите, отчитат още от общинската комисия. Общо 230 часа общественополезен труд са положили 7 деца. Повечето от тях са били унищожили общинско имущество. Това е най-големият брой наложени часове по тази мярка от 2013 г. насам, уточняват от комисията. Учениците са почиствали обществени и зелени площи на територията на града като възпитателна мярка. През годината няма настанени в социално-педагогически интернати или възпитателни училища.

Данните от годишния анализ са представени от секретаря на комисията в Търговище Татяна Петрова, а на отчета са присъствали кметът д-р Дарин Димитров, представители на отдел „Закрила на детето“, прокуратурата, полицията, неправителствения сектор и други, посочват още от администрацията.

Коментари

Задължително поле