Наложиха запор върху имуществото на Ливиу Драгня

Прокурорите от румънската Национална дирекция за борба с корупцията са наложили запор върху имуществото на лицата, разследвани по делото "Тел Друм" за злоупотреба с еврофондове, включително на лидера на управляващата Социалдемократическа партия Ливиу Драгня, съобщи Медиафакс. Агенцията се позовава на съдебни източници.

Драгня заяви пред журналисти, че ще отиде в седалището на дирекцията, за да бъде уведомен официално за налагането на запор в рамките на делото, като добави, че вероятно "следва пожизнен запор".

Миналата седмица румънската антикорупционна прокуратура съобщи, че е започнала ново разследване срещу лидера на управляващата партия по подозрение за злоупотреба с фондове на Европейския съюз. Драгня е заподозрян за формиране на организирана престъпна група и подправяне на документи с цел незаконно придобиване на средства от европейските фондове. По същия случай са разследвани още 8 души, държавни служители и бизнесмени.

Обвиненията се отнасят за фондове от 2001-2012 г., когато Драгня е оглавявал Окръжния съвет на Телеорман в Южна Румъния. Разследването е фокусирано върху пътностроителната фирма Тел Друм, контролирана преди от окръжния съвет. Драгня и осемте други заподозрени се споразумели да приватизират компанията чрез посредници, за да попадне тя под контрола на Драгня.

Компанията спечелила много обществени поръчки, някои без търг или с използване на поверителна информация, която й помагала да победи съперниците в търга, а Драгня и съучастниците му получавали пари и други облаги от нея, посочва АП.

Разследването се базира на писмо, изпратено от Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) от 2016 г., относно подозрения, че Драгня и други регионални официални представители са използвали подправени документи, за да получат пари от фондове на ЕС за пътностроителни дейности, съобщи прокуратурата.

Според ОЛАФ има доказателства за незаконно изплащане на 21 милиона евро от европейския фонд за регионално развитие за пътно строителство в Румъния. Службата е приключила разследване за предполагаема злоупотреба миналата година и е поискала от Румъния да възстанови средствата.

Драгня, който миналата година бе осъден условно за изборни измами, заяви, че досегашните разследвания срещу него са "политически мотивирани". Срещу него се води още едно дело по обвинения в подстрекаване към злоупотреба със служебно положение.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа