Бащата на прегазения 6-годишен Петьо: Не вярвам в правосъдието, но има Господ

Общинска с ново ръководство Ангел Геков става изпълнителен директор

МВФ: Намалете лошите кредити

Десет души са загинали след рухване на жилищна сграда в Кайро

Руски депутат: Русия е изпитала 200 нови типове оръжия в Сирия

Лайпциг може да забрани дизеловите автомобили

Вучич и Лавров се обединиха около църковната и военна независимост на Сърбия

Холандските депутати гласуваха за признаване на арменския геноцид

Кръвта на подрастващите подмладява мозъка

Полицията в Русе проверява сигнал за общински съветник от ГЕРБ, участвал в побой

Чешката полиция издирва българин, обрал дете

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в петък, 23 февруари 2018

Сорос плаща за ромите да останат в гетата Фондации настояват за узаконяване на къщите в махалите

Оставиха Легионера за 72 часа зад решетките

Египетски полицаи спасиха дете, падащо от третия етаж

Наложиха запор върху имуществото на Ливиу Драгня

Прокурорите от румънската Национална дирекция за борба с корупцията са наложили запор върху имуществото на лицата, разследвани по делото “Тел Друм” за злоупотреба с еврофондове, включително на лидера на управляващата Социалдемократическа партия Ливиу Драгня, съобщи Медиафакс. Агенцията се позовава на съдебни източници.

Драгня заяви пред журналисти, че ще отиде в седалището на дирекцията, за да бъде уведомен официално за налагането на запор в рамките на делото, като добави, че вероятно “следва пожизнен запор”.

Миналата седмица румънската антикорупционна прокуратура съобщи, че е започнала ново разследване срещу лидера на управляващата партия по подозрение за злоупотреба с фондове на Европейския съюз. Драгня е заподозрян за формиране на организирана престъпна група и подправяне на документи с цел незаконно придобиване на средства от европейските фондове. По същия случай са разследвани още 8 души, държавни служители и бизнесмени.

Обвиненията се отнасят за фондове от 2001-2012 г., когато Драгня е оглавявал Окръжния съвет на Телеорман в Южна Румъния. Разследването е фокусирано върху пътностроителната фирма Тел Друм, контролирана преди от окръжния съвет. Драгня и осемте други заподозрени се споразумели да приватизират компанията чрез посредници, за да попадне тя под контрола на Драгня.

Компанията спечелила много обществени поръчки, някои без търг или с използване на поверителна информация, която й помагала да победи съперниците в търга, а Драгня и съучастниците му получавали пари и други облаги от нея, посочва АП.

Разследването се базира на писмо, изпратено от Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) от 2016 г., относно подозрения, че Драгня и други регионални официални представители са използвали подправени документи, за да получат пари от фондове на ЕС за пътностроителни дейности, съобщи прокуратурата.

Според ОЛАФ има доказателства за незаконно изплащане на 21 милиона евро от европейския фонд за регионално развитие за пътно строителство в Румъния. Службата е приключила разследване за предполагаема злоупотреба миналата година и е поискала от Румъния да възстанови средствата.

Драгня, който миналата година бе осъден условно за изборни измами, заяви, че досегашните разследвания срещу него са “политически мотивирани”. Срещу него се води още едно дело по обвинения в подстрекаване към злоупотреба със служебно положение.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете