Намаляват фалшивите слънчеви очила на пазара

Снимка: МВР

На българския пазар е намалял броят на слънчевите очила без маркировка за съответствие с европейските норми за безопасност. Повечето български производители се съобразяват с изискванията и обръщат специално внимание на качеството на слънчевите очила. Обект на засилени проверки, включително по сигнали на потребителите, са също детски играчки,електрически уреди,лични предпазни средства и тенджери под налягане, посочи Мариета Мухтарова, експерт в отдел"Контролно-методичен" в Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.

Тя беше модератор на кръгла маса "Безопасни потребителски продукти и услуги" във Варна, съорганизатори на която бяха Комисията за защита на потребителите и Икономическият университет. Потребителите трябва да четат задължително инструкцията при употреба, съветват експертите. Агенцията следи непрекъснато пазара за наличие на несъответстващи продукти, които не отговарят на изискванията. Тези стоки са рискови, когато при тях липсва задължителната маркировка за съответствие и която показва, че са направени изпитания на продукта.

В Икономическия университет Варна работи от близо година Център за качество на стоките и потребителска защита.Предстои неговото сертифициране, така че освен със студенти, да заработи и с граждани.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България