Намаляват шансовете на Гюнтер Йотингер за поста зам.-председател на ЕК

„Сега шансовете на Йотингер намаляха“, заяви парламентарен източник за агенция РИА-Новости. Европарламентът може да не одобри Гюнтер Йотингер за зам.-председател на Еврокомисията заради новия скандал, в който той се оказа замесен, предаде БГНЕС.

Заместник-председателският пост и бюджетният ресор беше вакантен след като Кристалина Георгиева подаде оставка.

Германският еврокомисар по цифровата икономика Йотингер бе критикуван за полет с частен самолет на бизнесмен сънародник. Става дума за полета на еврокомисаря до Унгария със самолета на бившия ръководител на Източния комитет на германската икономика Клаус Манголд. Информацията за този полет на Йотингер се появи в унгарски сайт този юни.

След появата на тези сведения двама евродепутати отправиха писмено запитване до Еврокомисията, за да поучат повече информация за пътуването на еврокомисаря. В отговора се потвърждаваше използването на частния самолет от еврокомисаря, но то бе обяснено „с липсата на редовни полети, които биха му позволили да стигне навреме за среща с премиера Орбан“. Но единият от евродепутатите направил справка и установил, че следобедът на 18 май, когато летял Йотингер, е имало чели 4 пътнически полета от Брюксел за Будапеща. Ако се окаже, че еврократът не си е платил полета, това ще стане нарушение на кодекса на еврокомисарите, който не им позволява да получават „подаръци над 150 евро“ по време на служебните им пътувания.

В началото на ноември Йотингер стана обект на критика в Германия и чужбина заради няколко свои публични изказвания. Той обиди китайците, че имали „дръпнати очи“, предрече скорошно въвеждане в страната му на „принудителни еднополови бракове“ и нарече 4,5-милионната френскоезичната област Валония в Белгия „микрорегион, управляван от комунисти“. Това беше повод първоначалното решение на Валония да отхвърли договора за свободна търговия с Канада (СЕТА). Впоследствие Гюнтер Йотинген се извини за думите си.

Изслушванията на кандидата за поста зам.-председател на ЕК в Европарламента са през януари.

 

Коментари

Задължително поле